Mąka sojowa

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Mąka sojowa

Postprzez Joanna » Cz 01 lip, 2004 14:20

No właśnie. Może wiecie co można zrobić z mąki sojowej. Kupiłam tego strasznie dużo na początku diety, a teraz lezy i się marnuje. :( Może macie jakieś sprawdzone i smaczne przepisy. Pozdrawiam :D
Avatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 64
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Olka » Pt 02 lip, 2004 21:54

...ja dodaje do chleba jak pieke, raz tez zrobilam schabowe obtaczane w tej mace ale moj bezglutenowiec powiedzial ze za "mocno" smakuje wiec pozostalam tylko przy chlebku.
Olka
 

Postprzez agastaga » So 03 lip, 2004 07:32

Można dodać np. do zupy jako zagęszczacz, wtedy nie daje się już mleka. Ja tak robię pomidorową. Dostałam też kiedyś ten przepis, ąle nie próbowałam jeszcze robić:

Biszkopt z mąki kukurydzianej i sojowej
4 jajka
12 dag mąki kukurydzianej
2 dag mąki sojowej
cukier wanilinowy lub skórka z cytryny

Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając. Ostrożnie wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym lub skórką z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą - bezglutenową. Piec w gorącym piekarniku 35 - 40 minut.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 130
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez agastaga » Pn 05 lip, 2004 11:40

Usłyszałam o jeszcze jednym sposobie wykorzystania mąki sojowej: miesza się z jajkiem, robi kulki, obgotowuje i idzie z tym na ryby. :D Podobno biorą lepiej niż na kukurydzę :lol:
A wczoraj jadłam ten sojowo-kukurydziany biszkopt. Dobry w smaku, choć trochę przypomina ciasto kruche, a nie miękki i puszysty biszkopcik.
Pozdrawiam Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 130
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez Kasia-mama » Pt 09 lip, 2004 09:28

Stracił puszystość przez mąkę kukurydzianą. Ja robię biszkopt wg tradycyjnej receptury(tzn. ile jajek tyle łyżek cukru i mąki), a używam mąki mix-pku, czasem mieszam z sojową lub ziemniaczaną. Pyszne placki do tortów z tego wychodzą.Jak doda się więcej mąki, to jest mniej lejące i można piec biszkopciki-ciasteczka. Polecam.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 136
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mama Mateusza » N 27 lut, 2005 17:29

Kasiu, bardzo proszę, podaj mi jakiś przepis na pyszny tort urodzinowy dla 4-latka.
Rozpoznanie mamy dopiero od kilku dni, jestem więc początkująca w temacie ciast bezglutenowych.

pozdrawiam serdecznie,

mm
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 73
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2004 22:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mąka sojowa

Postprzez violla » Wt 24 lut, 2015 19:40

Czy mąka sojowa ma właściwości maki ziemniaczanej? Można nią zastąpić ziemniaczaną?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 284
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość