Pieczenie mięs

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lila
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 50
Rejestracja: czw 14 wrz, 2006 11:57
Lokalizacja: Wielkopolska

Pieczenie mięs

Post autor: Lila »

Jestem taką sobie kucharkę, jeśli tak w ogóle mogę siebie określić. Bardzo proszę o pomoc i takie łopatologiczne wyjaśnienie jak się właściwie piecze mięsko, żeby nie było tak potwornie suche i twarde, jakie jest po moim pieczeniu zawsze. Co właściwie się z nim robi? Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie rady.
Mama trzynastoletniej Liwii, chorej na cukrzycę i celiakię.
głodna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 10 mar, 2008 17:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: głodna »

Najpierw marynata: mięso posolić, posypać przyprawami (czosnek jeżeli ktoś lubi) i do lodówki.
Albo : mięso posolić, w 1/4 szklanki oleju wymieszać przyprawy i tym posmarować mięso.
Marynować minimum 2-3 godz. ale najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia żaroodporną formę wysmarować olejem, włożyć mięso, przykryć folią aluminiową, piec ok. 1.5 godz., uchylić folię, wbić widelec - jeśli wyciekający sos nie jest różowy, mięso jest gotowe. Gdy mięso jest upieczone, zdjąć folię i zrumienić wierzch mięsa - 10,15 min pod kontrolą.
Pieczenie można zrobić w rękawie foliowym (do kupienia) - postępować dokładnie według załączonego na opakowaniu przepisu.

Masz ochotę na soczystą wołowinkę: kup pręgę wołową, obsmaż na oleju na rumiano, przełóż do garnka razem z tłuszczem, wlej wodę do połowy wysokości mięsa, dodaj ziele angielskie, listek bobkowy, pieprz ziarnisty, sporo cebuli pokrojonej w ćwiartki, duś aż będzie miękkie, uzupełniając ewentualnie ubytek wody.

Smacznego
Urszula
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: ndz 02 gru, 2007 15:33
Lokalizacja: Słupca

Post autor: Urszula »

przykryć folią aluminiową
Mam takie może głupie pytanie: którą stroną - błyszczącą czy matową? A może nie ma to znaczenia?
głodna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 10 mar, 2008 17:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: głodna »

Mięso upiecze się niezależnie od strony folii.
Jednak gdy przykryjemy stroną matową na zewnątrz to wtedy utrzymywana jest wyższa temperatura pod folią - ciepło nie ucieka, gdy odwrotnie mięso piecze się wolniej.
Ja przykrywam stroną matową do góry wtedy gdy robię większy "kawał mięsiwa",a błyszczącą gdy takie normalne. Przykrywając matową do góry trzeba też stosować troszkę niższą temperaturę (180 a nie 200-220), żeby mięso sie nie spaliło. No i wtedy trzeba bardziej uważać. A zrumienić wierzch jest najwygodniej funkcja grill jeżeli piekarnik ma taką - około 5 minut. Próby ze schabem środkowym nie są zbyt udane (suche) ale schab karkowy i sosumięso od szynki zawsze wychodzą soczyste.
Jeżeli oprócz soczystego mięsa chce się mieć dużo dobrego sosu to bezwzględnie piec w rękawie foliowym (stosować temperaturę dokładnie jak na opakowaniu). Sprawdzać czy mięso upieczone wbijając szpikulec do szaszłyków przez folię. Ponieważ rękaw pęcznieje ustawiać blachę nisko (ja - 2 poziom od dołu). Po upieczeniu rozciąć folię nożyczkami i rumienić.
Niektóre rękawy kruszą się na końcu pieczenia i należy bardzo uważać przy zlewaniu sosu.
Wesołych Świąt
ODPOWIEDZ