ZAPIEKANE KLUSKI GRYCZANE

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

ZAPIEKANE KLUSKI GRYCZANE

Post autor: Manga »

ZAPIEKANE KLUSKI GRYCZANE

250 g kaszy gryczanej
½ l wywaru z warzyw
300 g liści szpinaku
1 cebula
2 z czosnku
2 łyżki oleju
Sól pieprz gałka muszkatołowa
2 żółtka
Masło do formy
200 g kremówki
200 g startego sera

Kasze zrumienic na suchej patelni
Wywar zagotowac i wsypać do niego kasze gotować na małym ogniu aż do wygotowania się płynu
Szpinak posiekać
Cebule i czosnek zeszklic na oleju dodac szpinak i poddusic do odparowania, dodac do kaszy
Przyprawić dodać żółtko wymieszać i odstawić na 30 min
Wysmarowac forme , łyzką formować kluski i ułożyć w formie, zalać śmietaną i posypać serem
Zapiekać 20 min w 220 st
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Bardzo ciekawy przepis, chcę go wypróbować.
Ale mam jeden problem. Mam uczulenie na żółtko, które jest w przepisie.
Czym mogę je zamienić?
Czy ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

W bezglutenie można zamówić coś takiego jak "zastępnik jajka" , albo może wcale nie dodać i nic się nie stanie .
Obrazek
ODPOWIEDZ