Wiązanie ciasta

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Wiązanie ciasta

Post autor: titrant »

Czy ktoś wie czym mogę związać ciasto? Mam ochotę na naleśnika, a tego co mi wychodzi (ze skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej, wody) nie da się przewrócić - w ogóle się nie klei. Oczywiście jajko doskonale wiąże ciasto, tyle że smażone jajko dla mnie odpada. Oczywiście mąka z glutenem również. Próbowałem mielić i dodawać groch, wychodząc z założenia, że to substancja bogata w białko, a zatem może też zwiąże. Niestety, nic z tego. Może należy coś tajemniczego zrobić z patelnią, żeby papka się do niej nie kleiła?

Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem (bez glutenu, jajek, przetworów mlecznych i laboratorium chemicznego)? Czym lepicie swoje bezglutenowe i bezjajeczne wypieki?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Guma guar, ewentualnie guma ksantanowa (trudniejsza do kupienia). A jako zastępnik jajka - za przeproszeniem glut z siemienia lnianego. Poza tym nie każda patelnia nadaje się na naleśniki, musi być gruba, dobrze trzymać ciepło. Lekko posmarować olejem, ale tylko lekko. I próbować....
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Podam mój przepis na naleśniki bez mleka, jajek, skrobi pszennej:
Do miski wlać wodę, wsypać mąkę (ostatnio użyłam mąki Balvitenu bez skrobi pszennej), łyżkę oleju, łyżkę mleka sojowego w proszku, szczyptę gumy ksantanowej, trochę soli i cukru. Zmiksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlać olej na patelnie, rozgrzać i zlać do jakiegoś pojemnika. Wlać na patelnię ciasto- ilość w zależności od wielkości patelni.
Można też dodać zastępnik jaja- nie zawiera jaj ani mleka.
Naleśnik się nie rozpada, i nie trzeba laboratorium chemicznego ;)
Wątek na temat gumy ksantanowej: viewtopic.php?t=2570&highlight=guma+ksantanowa
Powodzenia
Obrazek
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

W dziale Ciasta slone i slodkie jest przepis na nalesniki z maki gryczanej. Polecam.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Zauważyłem, że nawet mąka kukurydziana mi się do pewnego stopnia skleja, kiedy smażę na smalcu wieprzowym. Czy ktoś zna tego mechanizm?

Niestety na wieprzowinę jestem uczulony, ale myślałem, żeby zastąpić smalec wieprzowy tłuszczem wołowym. Nie wiem jednak gdzie można takiego szukać.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

A na oleju nie mozesz smazyc?
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

a może olej ryżowy sie sprawdzi ?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

thh-polka pisze:A na oleju nie mozesz smazyc?
Jakim oleju? Próbowałem na rzepakowym rafinowanym i na oleju z oliwek. Ale ciasto mi się nie sklejało w braku jajka. Nie mogłem nawet przewrócić na drugą stronę. A oprócz mąki kukurydzianej dodawałem dużo skrobi ziemniaczanej. Podczas gdy na smalcu skleiła mi się sama mąka kukurydziana. Czyżbym padł ofiarą złudzenia?

A olej ryżowy sprawdzę. Ma zawierać o ok. 5 g więcej kwasów nasyconych niż oliwa z oliwek.

Może ktoś wie gdzie można kupić smalec wołowy?
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

olej ryżowy jest bardzo dobry - ma wysoka temp smażenia , nie dymi no i potrawa nie wchłania tak tłuszczu np kotlety schabowe nie są tłuste

używam go do smażenia wszystkiego co musi byc usmażone :D
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Jednak padłem ofiarą złudzenia: próbowałem znowu zrobić ciasto na smalcu wieprzowym i nic z tego :D.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Drogi Titrant,

W dziale Ciasta slone i slodkie jest przepis na nalesniki z maki gryczanej Nr 2 (bez mleka i jajek). Smazy sie je na oleju. Dlaczego nie sprobujesz tego przepisu ? Dlaczego wymyslasz nowe przepisy? Czy nie mozesz jesc maki gryczanej?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Myślałem, że nie mogę, ale sprowokowałem się kaszą gryczaną i nie zanotowałem pogorszenia stanu. Albo wcześniej występujące pogorszenia minęły, albo to co wcześniej związałem z gryką pochodziło od jakiegoś innego składnika.

Ok, problem z przepisem jest taki, że nie mogę go znaleźć. Ale na jakim oleju się smaży? Dowolnym?
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

titrant prosze tu jest link do naleśników z mąki gryczanej :)
viewtopic.php?t=1778

a tu linki do innych nalesników ;)
viewtopic.php?t=1293
viewtopic.php?t=1841&highlight=nale%B6niki
viewtopic.php?t=301&highlight=nale%B6niki

a smażysz na dowolnym tłuszczu
Ostatnio zmieniony sob 14 mar, 2009 18:27 przez Manga, łącznie zmieniany 1 raz.
marcellinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
Lokalizacja: Koszykowice

Post autor: marcellinka »

Titrant, na forum wegedzieciak jest przepis na naleśniki gryczane bez dodatków. Ja robiłam, wyszły mi. Ciasto wychodzi takie gluitowate, jak z glutem siemieniowym. Smakowały mi bardzo. Lubie badzo naleśniki.
marcellinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
Lokalizacja: Koszykowice

Post autor: marcellinka »

Tu jest ten przepis.
ODPOWIEDZ