Wiązanie ciasta
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Wiązanie ciasta
Czy ktoś wie czym mogę związać ciasto? Mam ochotę na naleśnika, a tego co mi wychodzi (ze skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej, wody) nie da się przewrócić - w ogóle się nie klei. Oczywiście jajko doskonale wiąże ciasto, tyle że smażone jajko dla mnie odpada. Oczywiście mąka z glutenem również. Próbowałem mielić i dodawać groch, wychodząc z założenia, że to substancja bogata w białko, a zatem może też zwiąże. Niestety, nic z tego. Może należy coś tajemniczego zrobić z patelnią, żeby papka się do niej nie kleiła?
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem (bez glutenu, jajek, przetworów mlecznych i laboratorium chemicznego)? Czym lepicie swoje bezglutenowe i bezjajeczne wypieki?
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem (bez glutenu, jajek, przetworów mlecznych i laboratorium chemicznego)? Czym lepicie swoje bezglutenowe i bezjajeczne wypieki?
Podam mój przepis na naleśniki bez mleka, jajek, skrobi pszennej:
Do miski wlać wodę, wsypać mąkę (ostatnio użyłam mąki Balvitenu bez skrobi pszennej), łyżkę oleju, łyżkę mleka sojowego w proszku, szczyptę gumy ksantanowej, trochę soli i cukru. Zmiksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlać olej na patelnie, rozgrzać i zlać do jakiegoś pojemnika. Wlać na patelnię ciasto- ilość w zależności od wielkości patelni.
Można też dodać zastępnik jaja- nie zawiera jaj ani mleka.
Naleśnik się nie rozpada, i nie trzeba laboratorium chemicznego
Wątek na temat gumy ksantanowej: viewtopic.php?t=2570&highlight=guma+ksantanowa
Powodzenia
Do miski wlać wodę, wsypać mąkę (ostatnio użyłam mąki Balvitenu bez skrobi pszennej), łyżkę oleju, łyżkę mleka sojowego w proszku, szczyptę gumy ksantanowej, trochę soli i cukru. Zmiksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlać olej na patelnie, rozgrzać i zlać do jakiegoś pojemnika. Wlać na patelnię ciasto- ilość w zależności od wielkości patelni.
Można też dodać zastępnik jaja- nie zawiera jaj ani mleka.
Naleśnik się nie rozpada, i nie trzeba laboratorium chemicznego
Wątek na temat gumy ksantanowej: viewtopic.php?t=2570&highlight=guma+ksantanowa
Powodzenia
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Jakim oleju? Próbowałem na rzepakowym rafinowanym i na oleju z oliwek. Ale ciasto mi się nie sklejało w braku jajka. Nie mogłem nawet przewrócić na drugą stronę. A oprócz mąki kukurydzianej dodawałem dużo skrobi ziemniaczanej. Podczas gdy na smalcu skleiła mi się sama mąka kukurydziana. Czyżbym padł ofiarą złudzenia?thh-polka pisze:A na oleju nie mozesz smazyc?
A olej ryżowy sprawdzę. Ma zawierać o ok. 5 g więcej kwasów nasyconych niż oliwa z oliwek.
Może ktoś wie gdzie można kupić smalec wołowy?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Myślałem, że nie mogę, ale sprowokowałem się kaszą gryczaną i nie zanotowałem pogorszenia stanu. Albo wcześniej występujące pogorszenia minęły, albo to co wcześniej związałem z gryką pochodziło od jakiegoś innego składnika.
Ok, problem z przepisem jest taki, że nie mogę go znaleźć. Ale na jakim oleju się smaży? Dowolnym?
Ok, problem z przepisem jest taki, że nie mogę go znaleźć. Ale na jakim oleju się smaży? Dowolnym?
titrant prosze tu jest link do naleśników z mąki gryczanej
viewtopic.php?t=1778
a tu linki do innych nalesników
viewtopic.php?t=1293
viewtopic.php?t=1841&highlight=nale%B6niki
viewtopic.php?t=301&highlight=nale%B6niki
a smażysz na dowolnym tłuszczu
viewtopic.php?t=1778
a tu linki do innych nalesników
viewtopic.php?t=1293
viewtopic.php?t=1841&highlight=nale%B6niki
viewtopic.php?t=301&highlight=nale%B6niki
a smażysz na dowolnym tłuszczu
Ostatnio zmieniony sob 14 mar, 2009 18:27 przez Manga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
Tu jest ten przepis.