Pasztet jajeczny
9 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
2 cebule (20 dag)
10 dag śmietany
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki groszku z puszki
po 2 łyżki koperku oraz natki pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki sera żółtego
sól
pieprz do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej.
sposób przygotowania
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Jajka obrać i posiekać, wymieszać z cebulą, bułką tartą, śmietaną, żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz groszkiem. Przyprawić pieprzem i solą. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodając porcjami, połączyć z masą. Keksówkę długości 20-22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać bułką tartą oraz startym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać pokrojony w plastry grubości około 1 cm, jako gorącą przystawkę, z dodatkiem pieczywa. W sosjerce podać sos, np. cebulowy, szczypiorkowy lub pieczarkowy. Pasztet ten można podawać również na zimno, np. z keczupem lub chrzanem
zrobiłam pychota nawet mój młody zjadł kawałek
PASZTET JAJECZNY
Moderator: Moderatorzy