Domowy twarożek

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Domowy twarożek

Postprzez kawia » Śr 15 kwi, 2009 22:03

1 l. mleka o dowolnym % tłuszczu, ja zwykle używam średniego - nie może być UHT, bo się nie zsiądzie;
1/4 l/ śmietany bez glutenowych dodatków, łyżeczka soku z cytryny. Śmietana nie jest konieczna, twarożek na śmietanie jest tłustszy i jest go więcej.
zmieszać starannie, przykryć, zostawić.
Po 24 godzinach, gdy zacznie się kwasić, ale jeszcze nie zsiądzie, b. powoli podgrzewać na gazie. Mleko się zwarzy w drobne kłaczki, trzeba je zostawić do przestygnięcia, następnie odcisnąć, najlepiej na drobnym sitku albo w ściereczce, pod obciążeniem.
Z 1 litra mleka twarożku będzie kilka łyżek.
Z takiego twarożku robi się paschę wielkanocną. A serwatka jest świetna jako bialkowa i kwaskowa podstawa żurku.
Ostatnio edytowano Wt 24 lut, 2015 21:13 przez kawia, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GosiaM » Pt 22 maja, 2009 23:49

pamiętam, że kiedyś dawno... dawno... temu moja mama robiła podobny twarożek... był pyszny :)
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 891
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowy twarożek

Postprzez violla » Wt 24 lut, 2015 19:16

Ja robię twarożek z zsiadłego wiejskiego mleka. Czekam aż się zsiądzie w taką kule sztywniejszą i wyciskam przez tetrę/ściereczkę.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 284
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość