Domowe przetwory

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Domowe przetwory

Post autor: Okalina »

Zaczyna się sezon na przetwory, słoiczki czekają w piwnicy :)
Może podzielicie się przepisami z takimi laikami, jak ja, jak zrobić smaczne i przede wszystkim bezpieczne swojskie dżemiki, sałatki itp.
Kiedyś, przed diagnozą, robiłam synkowi dżemy dodając żelfixu, czy innego dżemixu.
A teraz...nie wiem. Piszcie, pewnie inni też chętnie skorzystają :)
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

ja do przetworów dodaje tylko cukier :)
staram się robic dżemy łączone i wtedy dodaje porzeczek (zawierają pektyny) lub agrestu wtedy dodaje mniej cukru,no i najwazniejsze to dobre wekowanie

a z warzyw to robie tylko ogórki,buraczki i papryke :P
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

A jak same owocki plus cukier, to w jakich proporcjach, żeby się dobrze przechowywało?
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

jak robie np mus jabłkowy to na 2kg jabłek wsypuje szklanke cukru

z regułu trzymam sie takiej własnie miary 2kg owoców + 1 szkl cukru i zawsze mi sie udaje :)
Ostatnio zmieniony pt 19 cze, 2009 15:49 przez Manga, łącznie zmieniany 1 raz.
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
Truskawki już czekają :)
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

A jak robisz ogórki buraczki i paprykę? Ja ogórki tylko kisze. A buraczków i papryki wogóle a z chęcią bym spróbowała.
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Pierwsze dżemiki truskawkowe już zrobione - pychota!
Mango prosimy o przepisy :)
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

buraczki robie tak
najpierw oczywiście je gotuje w bardzo dużym garnku
obieram,ścieram na grubych oczkach,dodaje kwasek cytrynowy,troche cukru,soli i pieprzu - wkładam do słoiczków (takich jak po dżemach łowicz lub 1/2 l bo najlepiej się wtedy przechowuje) no i pasteryzuje

ogórki
wybieram mniej więcej jednej wielkości,układam w litrowych słoikach,dodaje do każdego : liście chrzanu,koper,pieprz w ziarnkach,ząbek czosnku,wsypuje 2 łyżki soli zalewam wodą i gotowe
kiedyś robiłam surówke z ogórków,papryki,cebuli,fasolki szparagowej,marchwi,kalafiora - musze poszukać tego przepisu

na papryke tez musze poszukac przepis,bo nie pamiętam :oops:
Ostatnio zmieniony sob 20 cze, 2009 14:53 przez Manga, łącznie zmieniany 1 raz.
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: czw 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Post autor: julia.m »

Ojjj ja dziś miałam prawdziwy dzien przetworow:) Robiłam:

OGORKI MALOSOLNE:ogoreczki wsadzamy pionowo do sloiczka, dodajemy taki peczek do kiszenia z targu(chrzan,koper,liscie chrzanu badz winogrona),czosnek(zaleznie od wielkosci sloika 1 lub 2 zabki),kilka ziaren pieprzu,zalane letnia osolona woda. Na litr wody daje ok lyzki soli.Odstawiamy w zacienione miejsce, niezbyt ciepłe. Po 2 lub 3 dniach mozna wcinac.

DZEM TRUSKAWKOWY: myjemy truskawki(1kg) i obieramy. Wrzucamy do rondla podlewamy ok 100-150 ml wody. Dusimy zeby zmiekly, ok 5 min. Potem rozgniatamy widelcem albo praska do ziemniakow. Dodajemy ok 300-400g(zalezy jak slodki dzem lubimy) cukru zelujacego diamant 3:1(nie ma zadnych niebezpiecznych skladnikow, nic mi po nim nie jest), dokladnie mieszamy i caly czas mieszajac gotujemy na pelnym ogniu ok 5 min. Nakladamy do czystych sloikow, zakrecamy i stawiamy do gory dnem, az ostygna. Gotowe!
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

a można dodawać do dżemów np dżemix lub żelfix prosze o odp
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Ja robię dżemy truskawkowe...zamiast cukru dodaję gruszki /sa w cenie truskawek/ w stosunku 1 kg truskawek 60 dag gruszek... Pyszne, polecam :)
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Ja jako zagęstnik i słodzik do dżemów używam bardzo mocno dojrzałych bananów, też super wychodzi :)
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Basiar, banany to super zagęstnik i świetnie zastępuje cukier, też tak robiłam. Niestety mam alergię, o której już wiem i koniec z bananami :/
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Ja z kolei nie toleruję gruszek :D
lidek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: czw 06 maja, 2010 12:56
Lokalizacja: Wysoka k. Rabki

Post autor: lidek »

Ja od trzech lat na zimę robię mieloną jarzynkę do słoików. Jarzyny mieli się w maszynce i zasala i do słoików. Jakby co to napiszę proporcje. Gorąco polecam. Zwłaszcza nam celiakom bo w zasadzie nie ma potrzeby używać ani kostek ani innych przypraw. A przynajmniej wiemy co jemy :) Używam jej praktycznie do wszystkiego. Do zup, sosów, gulaszów itd.
ODPOWIEDZ