Przepis do sprawdzenia w praktyce.
-szklanka soku pomarańczowego
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki bg.
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
-40 g rodzynków
-sól
-pieprz (biały)
-cukier
-skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym sokiem pomarańczowym, szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wlać wino, dodać opłukane rodzynki, gotować 6 - 8 min. Doprawić. Można podawać do drobiu lub gotowanej cielęciny.
Powyższy przepis znalazłem w starej książce o sosach.
Sos pomarańczowy
Moderator: Moderatorzy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Sos pomarańczowy
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/