Kotlety sojowe.

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Kotlety sojowe.

Post autor: salcia »

Witam.Podajcie jakiś fajny przepis na kotlety sojowe.Słyszałam,że można zmielić soję i.....co dalej nie wiem.Kupiłam jedne gotowe,będę robić niedługo.Kiedyś kupiłam ,już nie pamiętam jakiej firmy i wyszły jak guma.Pozdrawiam.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Kotleciki z soji
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 5 dag (na ogół pół opakowania) granulatu sojowego na kotlety
- 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki utartego żółtego sera
- nieduża drobno posiekana cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz
- tarta bułka lub ziarno sezamowe do obtaczania
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj granulat z wodą w proporcji podanej na opakowaniu. Do otrzymanej masy dodaj pietruszkę, cebulę, ser i jedno jajko. Dokładnie wymieszaj. Rozmąć w miseczce drugie jajko. Uformuj rękami małe kotleciki, zanurz w jajku i obtocz w tartej bułce lub ziarnie sezamowym. Smaż na oleju z obu stron, aż się zrumienią. Podawaj z frytkami, warzywami, keczupem.

bułke tartą musisz zastapić bułką tartą bezglutenową :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Kotlety z soi, soczewicy lub fasoli
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 2 szklanki gotowanej soi
- jajko
- 2 drobno posiekane cebule
- tarta bułka do masy kotletowej i panierowania
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Ugotuj namoczoną wcześniej soję (najlepiej moczyć przez całą noc). Zmiel ją w maszynce do mięsa, tak by uzyskać gładką papkę. Podsmaż cebulę. Papkę sojową wymieszaj w misce z cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Dodaj nieco tartej bułki, uformuj kotleciki i panieruj. Kotlety smaż z obu stron, aż się zrumienią. Najlepiej podać z sosem (np. pieczarkowym lub pomidorowym) i natką pietruszki z dodatkami w postaci ziemniaków, kaszy lub makaronu. Nie zapomnij o surówce!
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

Ja kupuję gotowe kotlety sojowe np.Polgruntu, gotuję je w wodzie z przyprawami i solą aż zmiękną. Gdy wystygną, obtaczam w jajku i bułce tartej bezglutenowej. Jeśli ktoś może nabiał, to polecam jeszcze posypać startym żółtym serem. Pycha.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

A to mój przepis na kotleciki :D
Podam składniki (ilość wg uznania)

ziarna soji
pieczarki
cebula biała i czerwona
natka pietruszki
jajko
czosnek świeży lub granulowany
bułka tarta
sól pieprz
olej ryżowy

soje ugotować,pieczarki i cebule podsmażyć,natke posiekać drobno
wszystkie składniki wymieszać,doprawić,uformować kotleciki ,obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 19:23 ]
i jeszcze coś z soji :P

Kostka sojowa w sosie curry

Składniki:
opakowanie kotletów sojowych
mleko kokosowe - pół szklanki albo śmietana (jak nie ma tego mleka)
kostka rosołowa wege
przyprawa curry pół łyżeczki
pieprz, sól, afasoityda albo cebula, imbir w kłączu w zależności jak kto lubi (samemu zdecydowac ile)
olej

Przygotowanie:
Kotlety ugotować w garnku, odcedzić i pokroić w małe kawałki i podsmażyć na oleju. Do rozgrzanego woka albo garnka wlać olej. Wrzucić sól, pieprz, obrany i pokrojony imbir oraz afasoitydę, na końcu curry. Wlać mleko, wrzucić kotlety i zalać wcześniej rozrobionym rosołem wege. Dusić z 10 minut.

*******************************

ZUPA SOJOWA

Składniki:
1,5 l wywaru z warzyw
1 szkl. ugotowanej soi
1 cebula
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
bazylia
cząber
majeranek
sól
zielona pietruszka

Przygotowanie:
Cebulę poddusić pod przykryciem na 2 łyżkach wody, dodać do wywaru, razem z przyprawami i soją, gotować ok. 10 min. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić, wymieszać z 0,5 szkl. wody, podprawić zupę, dodać roztarty czosnek z solą i zieloną pietruszką.

*****************************8

Kostka sojowa w sosie pieczarkowym
Składniki:
1/4 torebki kostki sojowej
1 cebula
200 g pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kostka bulionu warzywnego
natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Kostkę sojową zalać szklanką wody i odstawić na 20 minut.
2. Zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, dodać pieczarki w plasterkach, smażyć 2-3 minuty.
3. Namoczoną kostkę sojową doprawić bulionem warzywnym, ugotować (ok. 4 minuty), dodać pieczarki, chwilę gotować.
4. Posypać natką.
ODPOWIEDZ