leniwe z serka homogenizowanego[szukam]
Moderator: Moderatorzy
leniwe z serka homogenizowanego[szukam]
miałam gdzieś fajny przepis na takie pierożki... wydaje mi się ,że to był przepis jeszcze ze starego forum, ale nie jestem pewna. jeśli ktoś coś na ten temat wie- mam nadzieję,że mi pomoże!
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza
Joanna i Natasza
Droga Joanno!
To jest przepis na pierogi leniwe ale robione z twarogu. I niestety to są przybliżone proporcje. Ja to tobię na oko. Myślę że z serka homogenizowanego też mogą się udać.
Dla jednego dziecka:
ok. 170 g. białego sera
ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej
1 żółtko
szczypta soli
Do rozgniecionego widelcem sera należy dodać żółtko, obie mąki, sól i wyrobić ciasto. Uformować pierogi rękoma. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną.
Gdyby okazało się że pierogi podczas gotowania się rozpadają to oznacza że następnym razem trzeba dodać więcej mąki. A gdy będą za twarde to mniej.
Smacznego.
To jest przepis na pierogi leniwe ale robione z twarogu. I niestety to są przybliżone proporcje. Ja to tobię na oko. Myślę że z serka homogenizowanego też mogą się udać.
Dla jednego dziecka:
ok. 170 g. białego sera
ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej
1 żółtko
szczypta soli
Do rozgniecionego widelcem sera należy dodać żółtko, obie mąki, sól i wyrobić ciasto. Uformować pierogi rękoma. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną.
Gdyby okazało się że pierogi podczas gotowania się rozpadają to oznacza że następnym razem trzeba dodać więcej mąki. A gdy będą za twarde to mniej.
Smacznego.
A ja dziś zrobiłam leniwe, ale kluski, takie jak kopytka. Do 1 twarogu dałam 2 jajka, wsypałam ok szklanki mąki. Lepiło się koszmarnie, ale jak podsypywałam to wałeczki dało się uformować i pokroiłam szybciutko i do garnka. Potem masełko, cukier, mmm. Jak ktoś ma bułkę bg to sobie też może polać Wszyscy się zajadali, nawet mąż się nie zorientował że to bg
No i to oczywiście moja pierwsza potrawa z mąki bezglutenowej
No i to oczywiście moja pierwsza potrawa z mąki bezglutenowej
Ostatnio zmieniony pt 12 paź, 2007 22:12 przez Kasinka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj zrobiłam leniwe. Super puszyste i mięciutkie. Z podanych składników wyszły mi 4 talerze(dodam,że pierwszy zjadłam zanim ostatni był gotowy..hihi). Oto przepis:
2 kostki po 200g zmielonego sera białego(dałam połtłusty)
po zmieleniu ugotowanych ziemniaków było ok. 2 szklanki (mogą byc np. z obiadu z dnia poprzedniego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
5 łyżek uniwersalnej mąki z Bezglutenu
1 żółtko
odrobina soli
Ciasto dobrze wyrobić,formować wałeczki (podsypywać mąką,żeby sie nie kleiło do stolnicy bądź blatu), kroić w romby,nożem można zaznaczyć wzór-krzyżyki, dociskajac tępą stroną noża pochylone paski raz w jedną stronę, potem w przeciwną) gotowac we wrzątku do wypłynięcia. Najsmaczniejsze ze zrumienioną bułeczka bezglutenowa i polane stopionym masełkiem .Polecam i Smacznego.
2 kostki po 200g zmielonego sera białego(dałam połtłusty)
po zmieleniu ugotowanych ziemniaków było ok. 2 szklanki (mogą byc np. z obiadu z dnia poprzedniego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
5 łyżek uniwersalnej mąki z Bezglutenu
1 żółtko
odrobina soli
Ciasto dobrze wyrobić,formować wałeczki (podsypywać mąką,żeby sie nie kleiło do stolnicy bądź blatu), kroić w romby,nożem można zaznaczyć wzór-krzyżyki, dociskajac tępą stroną noża pochylone paski raz w jedną stronę, potem w przeciwną) gotowac we wrzątku do wypłynięcia. Najsmaczniejsze ze zrumienioną bułeczka bezglutenowa i polane stopionym masełkiem .Polecam i Smacznego.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się