Hummus

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Hummus

Postprzez Diafora » So 09 lis, 2013 05:54

Witam, nie wiem gdzie to umieścić - nie pasuje mi do żadnej kategorii.

Humus to pasta z cieciorki z dodatkiem miazgi sezamowej (tahina), soku cytrynowego i wedle uznania czosnku, pasty paprykowej (moja ulubiona opcja), czy czego tam, soli i pieprzu.

Jest bezglutenowy i pasuję smakiem do styropianu. Jest sycący i po prostu boski :)

Znacie humus? Może robicie humus z czymś innym? Z czym lubicie najbardziej? Mój ulubiony jest na ostro z przecierem azjatyckim - sambal olek :D
Moje samopoczucie bez glutenu to wystarczający test.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): So 02 lis, 2013 21:53
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Anula80 » So 09 lis, 2013 11:17

Ale ten humus sama robisz, czy kupujesz gotowy? Słyszałam o nim, ale nigdy nie próbowałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Diafora » So 09 lis, 2013 16:34

Hej, tak robię humus sama. Ciecorkę z puszki blenduje na papkę - trzeba zostawić trochę wody z puszki, bo wyjdzie za sucha - blenduję razem z miazgą sezamową (tahina 1-2 łyżki) i sokiem z cytryny (też jedna diwe łyżki). Powinno byc z czosnkiem, ale ja wolę bez, doprawiam na ostro do smaku sambal olkiem (taka hiper ostra przyprawa paprykowa, ale to moje widzimisie, nie musi być) i już. Można znaleźć trochę przepisów na stronach na humus. Jest to super łatwe i bardzo smakuje do stryropianu :) Spróbuj, tahinę można kupić w jakimś orientalnym sklepie może w sklepie ze zdrową żywność. Kosztuje od kilku do kilkunastu złotych i wystarczy na sporo humusów.

Humus my love :burger:
Moje samopoczucie bez glutenu to wystarczający test.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): So 02 lis, 2013 21:53
Lokalizacja: Wawa

Re: Humus

Postprzez aquella » Pt 28 lut, 2014 11:07

znam, robię bez pasty sezamowej, bez papryki, ale jest olej , cytryna , czosnek, sól i pieprz - cieciorka gotowana, podobno można też zastąpić ją grochem lub fasolą, ale nie próbowałam
Avatar użytkownika
aquella
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr 26 lut, 2014 08:50
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Humus

Postprzez Leeloo » Wt 03 mar, 2015 22:56

pasta z cieciorki i awokado:

Składniki:

1 dojrzałe awokado

3/4-1 szklanki ugotowanej cieciorki (lub z puszki)

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

natka kolendry lub szczypiorek



Wykonanie:

1. Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem.

2. Dodajemy posiekany czosnek, sok, kolendrę lub szczypiorek.

3. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne. Gotowe na kanapki.


źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... cieciorki/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7153
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Humus

Postprzez xymi » Wt 03 mar, 2015 23:24

Ja robię sama. Na noc namaczam cieciorkę z sodą. A na drugi dzień gotuję z sodą i solą 20 min.
Blenduję z oliwą z oliwek, cytryną, solą i pieprzem. Żeby konsystencja była gładka trzeba dodać LODOWATĄ WODĘ.
Bardzo lubie do smaku dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Używam za miast masła do kanapek.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości