Hummus

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: sob 02 lis, 2013 20:53
Lokalizacja: Wawa

Hummus

Post autor: Diafora »

Witam, nie wiem gdzie to umieścić - nie pasuje mi do żadnej kategorii.

Humus to pasta z cieciorki z dodatkiem miazgi sezamowej (tahina), soku cytrynowego i wedle uznania czosnku, pasty paprykowej (moja ulubiona opcja), czy czego tam, soli i pieprzu.

Jest bezglutenowy i pasuję smakiem do styropianu. Jest sycący i po prostu boski :)

Znacie humus? Może robicie humus z czymś innym? Z czym lubicie najbardziej? Mój ulubiony jest na ostro z przecierem azjatyckim - sambal olek :D
Moje samopoczucie bez glutenu to wystarczający test.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Ale ten humus sama robisz, czy kupujesz gotowy? Słyszałam o nim, ale nigdy nie próbowałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: sob 02 lis, 2013 20:53
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Diafora »

Hej, tak robię humus sama. Ciecorkę z puszki blenduje na papkę - trzeba zostawić trochę wody z puszki, bo wyjdzie za sucha - blenduję razem z miazgą sezamową (tahina 1-2 łyżki) i sokiem z cytryny (też jedna diwe łyżki). Powinno byc z czosnkiem, ale ja wolę bez, doprawiam na ostro do smaku sambal olkiem (taka hiper ostra przyprawa paprykowa, ale to moje widzimisie, nie musi być) i już. Można znaleźć trochę przepisów na stronach na humus. Jest to super łatwe i bardzo smakuje do stryropianu :) Spróbuj, tahinę można kupić w jakimś orientalnym sklepie może w sklepie ze zdrową żywność. Kosztuje od kilku do kilkunastu złotych i wystarczy na sporo humusów.

Humus my love :burger:
Moje samopoczucie bez glutenu to wystarczający test.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Awatar użytkownika
aquella
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: śr 26 lut, 2014 07:50
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Humus

Post autor: aquella »

znam, robię bez pasty sezamowej, bez papryki, ale jest olej , cytryna , czosnek, sól i pieprz - cieciorka gotowana, podobno można też zastąpić ją grochem lub fasolą, ale nie próbowałam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Humus

Post autor: Leeloo »

pasta z cieciorki i awokado:

Składniki:

1 dojrzałe awokado

3/4-1 szklanki ugotowanej cieciorki (lub z puszki)

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

natka kolendry lub szczypiorek



Wykonanie:

1. Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem.

2. Dodajemy posiekany czosnek, sok, kolendrę lub szczypiorek.

3. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne. Gotowe na kanapki.


źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... cieciorki/
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Humus

Post autor: xymi »

Ja robię sama. Na noc namaczam cieciorkę z sodą. A na drugi dzień gotuję z sodą i solą 20 min.
Blenduję z oliwą z oliwek, cytryną, solą i pieprzem. Żeby konsystencja była gładka trzeba dodać LODOWATĄ WODĘ.
Bardzo lubie do smaku dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Używam za miast masła do kanapek.
ODPOWIEDZ