Składniki:
-200g mąki gryczanej
-100g mąki ziemniaczanej
-220ml gorącej wody
-sczypta soli
-1łyżka oleju( opcjonalnie ja nie dawałam ale następnym razem dodam)
Farsz:
-300g pieczarek
-cebula
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni bez tłuszczu.
Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki całość solimy i piperzymy i dusimy do mamonet aż cała woda odparuje.
W międzyczasie wyrabiamy ciasto.
Łączymy mąki solimy i wrabiamy dolewajac gorąca wodę i olej(niekoniecznie).
Formujemy kulkę.
Odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość około 3mm.
Nakładamy farsz i zawijamy pieroga.
Pierogi gotować około 5 min na parze ale można ugotować normalnie w wodzie.
źródło:
http://krainadziecka.blogspot.com/2014/ ... ogi-z.html
Pierogi gryczane z pieczarkami
Moderator: Moderatorzy
Re: Pierogi gryczane z pieczarkami
Próbowałam ulepić kiedyś pierogi gryczane. Jakoś dałam rade ale strasznie łamliwe były. Pękały w zgięciach, przez co podczas gotowania wypływał z nich farsz. Nie dałam do nich mąki ziemniaczanej-jak tutaj, może dzięki tej mące ciasto będzie bardziej elastyczne.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Pierogi gryczane z pieczarkami
violu dokładnie tak, ziemniaczana uelastycznia.
Re: Pierogi gryczane z pieczarkami
A mnie ciekawi smak
I boli brak mlynka
sandyy musi zapamietac: ziemniaczana uelastycznia dziekowac Kierowniku
I boli brak mlynka
sandyy musi zapamietac: ziemniaczana uelastycznia dziekowac Kierowniku