JAGLANE FALAFELE
Moderator: Moderatorzy
JAGLANE FALAFELE
obowiązkowo do zrobienia!
Jaglane falafele/ 15 sztuk
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 g ugotowanej ciecierzycy * myślę, że spokojnie można też sobie wymienić na fasolę, soję, soczewicę lub tyle samo kaszy jaglanej
50 g płatków jaglanych
mała cebula
ząbek czosnku
1/3 papryczki chilli
garść kolendry lub natki pietruszki
łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu ryzmskiego
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
olej roślinny do smażenia (ok. szklanki) * ja upiekę
Przygotowanie:
1. W wysokim naczyniu umieszczamy ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowaną ciecierzycę, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekane drobno chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście kolendry i przyprawy (kmin i kolendrę warto wcześniej uprażyć).
2. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy całość na gładką masę. Wsypujemy płatki jaglanej i mieszamy. Z utworzonej masy formujemy kulki, jeśli będzie zbyt lepka, dosypujemy dodatkowo kilka łyżek płatków jaglanych.
3. Jaglane kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron, po 3 minuty z każdej.
4. Usmażone falafele odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
5. Serwujemy ze świeżymi sosami i ulubionym sosem.
źródło:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2014/10/ ... afele.html
Jaglane falafele/ 15 sztuk
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 g ugotowanej ciecierzycy * myślę, że spokojnie można też sobie wymienić na fasolę, soję, soczewicę lub tyle samo kaszy jaglanej
50 g płatków jaglanych
mała cebula
ząbek czosnku
1/3 papryczki chilli
garść kolendry lub natki pietruszki
łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu ryzmskiego
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
olej roślinny do smażenia (ok. szklanki) * ja upiekę
Przygotowanie:
1. W wysokim naczyniu umieszczamy ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowaną ciecierzycę, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekane drobno chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście kolendry i przyprawy (kmin i kolendrę warto wcześniej uprażyć).
2. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy całość na gładką masę. Wsypujemy płatki jaglanej i mieszamy. Z utworzonej masy formujemy kulki, jeśli będzie zbyt lepka, dosypujemy dodatkowo kilka łyżek płatków jaglanych.
3. Jaglane kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron, po 3 minuty z każdej.
4. Usmażone falafele odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
5. Serwujemy ze świeżymi sosami i ulubionym sosem.
źródło:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2014/10/ ... afele.html
Re: JAGLANE FALAFELE
Ale jestem zacofana
Nie wchodzac w link nie mialabym pojecia, co to za potrawa
Smakowo wyglada
Nie wchodzac w link nie mialabym pojecia, co to za potrawa
Smakowo wyglada
Re: JAGLANE FALAFELE
sandyy, do przodu do przodu, byle nie do tyłu
falafele to tradycyjna wege-potrawa krajów arabskich. uwielbiam z hummusem najlepsze
falafele to tradycyjna wege-potrawa krajów arabskich. uwielbiam z hummusem najlepsze
Re: JAGLANE FALAFELE
Mow mi wiecej
hummusu tez nie jadlam
hummusu tez nie jadlam
Re: JAGLANE FALAFELE
pastunia z ciecierzycy i sezamu. do zrobienia w mig jeśli ciecierzyca z puchy.
http://bezglutenowamama.pl/hummus-egzot ... ecierzycy/
http://bezglutenowamama.pl/hummus-egzot ... ecierzycy/
Re: JAGLANE FALAFELE
Jest plan !
Re: JAGLANE FALAFELE
u mnie to samo
Re: JAGLANE FALAFELE
Uuuu nooo to bedzie smakowo, jest na co czekac !!!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: JAGLANE FALAFELE
Ja też zacofana jak się okazuje
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.