jak to znalazłam, zaśliniłam klawiaturę
CZAS PRZYGOTOWANIA:
1h łącznie z pieczeniem batatów (ok. 30 minut)
ILOŚĆ:
5-6 szt.
Składniki:
200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej pół batatu (upieczonego, ok 30-40 minut na 200ºC)
1-2 łyżki mąki jaglanej (u mnie ziarno prosa, uprażone i świeżo zmielone)
sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
olej do smażenia lub masło klarowane (nie dla wegan)
Przygotowanie:
Ugotowaną, odparowaną kaszę, łączymy z upieczonym batatem (bez skórki)
Dodajemy mąkę, opcjonalnie zielone warzywa
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy
Z gotowej masy formujemy kotlety i podsmażamy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym (rumienimy z każdej ze stron)
Podajemy na ciepło w towarzystwie zielonej sałaty lub na zimno jako przekąskę
Wskazówki: Zamiast mąki jaglanej można użyć mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą czy zmielone siemię lniane.
źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/kotlet ... i-batatow/
Kotlety z kaszy jaglanej i batatów
Moderator: Moderatorzy