Pierogi RUSKIE

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Pierogi RUSKIE

Post autor: Leeloo »

Składniki na 12 sporych pierogów (2 normalne porcje lub 1 dla głodomora)

Ciasto

2/3 szklanki mąki gryczanej
4 łyżki skrobi kukurydzianej
sól
ok. 1/2 szklanki wrzątku

Farsz

1/2 dużej cebuli
mały ziemniak, ugotowany w skórze
100g tofu naturalnego
2 łyżki soku z mocnej cytryny
sól, pieprz, pieprz ziołowy

Farsz:
cebulę opalamy nad palnikiem z kilku stron, aż będzie lekko sczerniała i o intensywnym zapachu.
Kroimy drobno.
W rondelku rozgrzewamy malutka ilość wody, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości.
Dodajemy ziemniaka (obranego i przeciśniętego przez praskę) i pokruszone widelcem tofu.
Mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Ważne, żeby doprawić farsz hojnie, inaczej będzie mdły. Woda powinna w praktycznie całkowicie odparować. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto:
W misce mieszamy mąkę gryczaną, skrobię, sól.
Stopniowo dolewamy wrzątek mieszając ciasto łyżką.
Po chwili przerzucamy się na własną rękę, wykładamy ciasto na stolnicę/deskę oprószoną mąką gryczaną i zagniatamy. Nie powinno się ono kleić ani też być zbyt suche.
Wałkujemy ciasto średniej grubości, niezbyt cienkie, podsypując mąką gryczaną.
Wykrawamy krążki ciasta dużą szklanką lub kubkiem.
Nakładamy na środek każdego 1-1,5 łyżeczki farszu i zlepiamy.
Wrzucamy pierogi do wrzącej wody, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna garnka.
Zmniejszamy nieco gaz.
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.


źródło:
http://szpinakowawrozka.blogspot.com/20 ... uskie.html
ODPOWIEDZ