Przepis na paluszki zaciągnięty z internetu, zmieniony na własne potrzeby i zaadoptowany na krakersy .
Składniki na paluszki:
200 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie zmieszana gryczana z migdałową)
2 łyżki zmielonych otrębów gryczanych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
100 g masła dobrej jakości
szczypta soli
sól morska
5-6 łyżek kwaśnej śmietany ( u mnie często zsiadłe mleko od gospodarza)
Mąkę, siemię i otręby posiekać z zimnym masłem, rozdrobnić palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę/zsiadłe mleko i zagnieść na gładkie ciasto. Wg potrzeb dolać śmietany lub dosypać mąki. Podzielić ciasto na 2 części i każda rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wycinać paski 3-5 mm szerokości, posypać solą morską i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszy.
Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec ok 10-15 minut.
********************************************************************************************************
Składniki na krakersy:
200 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie zmieszana gryczana z migdałową)
2 łyżki zmielonych otrębów gryczanych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
100 g masła dobrej jakości
szczypta soli
sezam
5-6 łyżek kwaśnej śmietany ( u mnie często zsiadłe mleko od gospodarza)
przyprawy dowolne ulubione np. papryka ostra
Mąkę, siemię, otręby i przyprawy posiekać z zimnym masłem, rozdrobnić palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę/zsiadłe mleko i zagnieść na gładkie ciasto. Wg potrzeb dolać śmietany lub dosypać mąki. Podzielić ciasto na 2 części i każda rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wycinać literatką kółka, mniej leniwi mogą środek przygnieść widelcem nadając im wzór i posypać sezamem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszy.
Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec ok 10-15 minut.
Chrupiące paluszki i krakersy
Moderator: Moderatorzy
Chrupiące paluszki i krakersy
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Chrupiące paluszki i krakersy
Musze się nieskromnie pochwalić, że te krakersy zrobiły furrorę na balu pożegnalnym u mojej córki w szkole. Upiekłam też ciasteczka z mąk bezglutenowych oraz babeczki gryczane, ale to krakersy zniknęły ze wszystkich stołów w mgnieniu oka.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.