Domowa chałwa

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Domowa chałwa

Postprzez Leeloo » Śr 17 gru, 2014 15:53

Składniki:

200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.


źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7192
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Domowa chałwa

Postprzez Anula80 » Śr 17 gru, 2014 16:11

Mniam mniam mniam chałwunia :) Może po świętach wypróbuję
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Domowa chałwa

Postprzez sandyy » Śr 17 gru, 2014 23:15

Anula robimy razem :D
Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej.. ;)
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2563
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Domowa chałwa

Postprzez Anula80 » Cz 18 gru, 2014 12:32

Na pewno jest smaczniejsza :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Domowa chałwa

Postprzez violla » Śr 07 sty, 2015 19:04

Robiłam keidyś chałwę, tak mi brakuje tego smaku, tak się nią zajadałam :( . Próbowałam raz zamienić miód na ksylitol rozpuszczony w wodzie ale nie wyszło :(.
Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Domowa chałwa

Postprzez Leeloo » Śr 07 sty, 2015 20:26

Może zastąpić. Nie powinien zgestniec, to syrop.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7192
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Domowa chałwa

Postprzez violla » Śr 07 sty, 2015 21:59

Ale chyba właśnie powinien, w przypadku chałwy. Inaczej będzie za rzadka. Chałwa po trzymaniu w lodówce, powinna dać się pokroić. Miód jednak trochę gęstnieje w lodówce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Domowa chałwa

Postprzez violla » Pn 23 lut, 2015 19:54

Sprawdziłam, chałwa z syropem z agawy zamiast miodu, tez może być :). Po trzymaniu w lodówce także gęstnieje i daje się pokroić.... może nie jest tak twarda jak z miodem ale mi to nie przeszkadza.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości