Naleśniki z mąki gryczanej

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez wicherek1989 » Wt 23 gru, 2014 00:03

Przedstawiam mój póki co najlepszy przepis naleśnikowy, właśnie szamam z serkiem twarogowym :) Ale hitem są z serkiem homo waniliowym i dżemem truskawkowym :sylwester: A więc:

- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- cukier opcjonalnie ile kto chce

Ciasto ubijam tradycyjną trzepaczką nigdy mikserem bo się grudzi mi zawsze wtedy. Odstawiam na kilka min jak mam czas. Zapienia się wierzchem i mieszam to chochelką. Smażę cienkie bardzo. Pyszne :) g:D
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez Leeloo » Wt 23 gru, 2014 00:22

supcio. to odstawienie ma kluczowe znaczenie. a woda zwykła, czy gazowana?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7153
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez wicherek1989 » Wt 23 gru, 2014 00:24

Zwykła przegotowana, obojętnie czy ciepła czy zimna, nie mają prawa nie wyjść jak się dobrze zwykłą trzepaczką ubije :)
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez sandyy » Śr 24 gru, 2014 01:57

Ciekawe, czy z inna maka by wyszlo...
Do gryczanej chwilowo mam uraz :D
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2563
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez wicherek1989 » Cz 25 gru, 2014 21:46

Powinno wyjść, ważne jest chyba tylko ilość jajek żeby dać więcej. Wrzucę wam z kukurydzianej sprawdzony przepis po świętach :)
A czemu do gryczanej masz uraz?
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez sandyy » Cz 25 gru, 2014 23:30

Ooo to czekam :D

Robilam pierogi gryczane :D
Dziwnie smakuja... :P
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2563
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez uniaczek » Pt 26 gru, 2014 11:32

Naleśniki z mąki gryczanej są przepyszne: zazwyczaj na 2 szkl. mąki gryczanej z kaszy niepalonej daję 1 szkl. mąki naleśnikowej i 3 jajka, dalej tak jak wicherek1989 olej, sól nie cukier. Wodę zwykłą z kranu ( bardzo dużo wody) i mleko. Raz dałam wodę gazowaną i źle się smażyły - rozrywały się :zly:
Ciasto naleśnikowe przelewam do butelki po mleku - niby nic a fajnie się nalewa na patelnię i gdy nie wykorzysta się ciast to butelka zostaje zakręcona na później np. rano pysznie zjeść naleśniki
Gryczane smażą się wspaniale, smakują i pachną jeszcze lepiej . Po smażeniu nie śmierdzi mieszkanie tak jak po glutenowych naleśnikach
Sandyy zrób koniecznie te naleśniki to się w nich zakochasz, a pierogi rób z przepisu Agniesi na uszka GENIALNY
viewtopic.php?t=480&highlight=uszka
zrobiłam z niego pierwsze w moim życiu uszka i jadła je cała rodzina do barszczu. Piękne żółciutkie i robi się je dziecinnie prosto. Modyfikacja: dałam całą szklankę wody i 2 łyżki oleju a nie łyżeczki
Zachęcona zrobiłam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami na tym samym przepisie. Sandyy pierogi zrobiłam z falbanką,którą kiedyś podejrzałam na wklejonym gdzieś przez Ciebie zdjęciu g:D
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez wicherek1989 » Pt 26 gru, 2014 19:06

Tak, naleśniki gryczane mają same zalety: dobrze się smażą i neutralnie smakują można i na słodko i na słono, nie trawię np kukurydzianych śmierdzą mi strasznie :P a to przechowywanie ciasta niby proste a genialne, spróbuję! :)
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez violla » Śr 07 sty, 2015 18:57

sandyy napisał(a):Ooo to czekam :D

Robilam pierogi gryczane :D
Dziwnie smakuja... :P

To prawda ;). Ja tez zrobiłam raz i jakoś nie mogę się zdecydować na kolejne, ale podobno wystarczy dodać coś co przełamie ten gryczany smak np. innej mąki. W naleśnikach tego charakterystycznego smaku nie czuć. A jeśli się obawiasz, to wystarczy łyżka zmielonych migdałów lub wiórek kokosowych, ew. cynamonu.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 284
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Początek Celiakie ?

Postprzez echo204 » Śr 07 sty, 2015 23:45

Nie wiem gdzie wsadzic prze[is na nalesniki. Sa bardzo odzywcze, pyszne i mozna zrobic w wersji bezmlecznej. Wsadzam tu:

NALESNIKI Z MAKA MIGDALOWA

1 3/4 szklanki maki z sorgo (zastepuje ryzowa)
1/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki migdalowej
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej lub tapioki
1 1/2 ł proszku do pieczenia
3/4 ł soli
3/4 ł gumy ksantanowej

1 szklanki mleka sojoweg/ migdalowego/kokosowego/krowiego
1 szklanka wody
2 jajka
4 Ł oleju kokosowego (roztopionego)
1 Ł miodu lub syropu z agawy
1 ł aromatu waniliowego
1 ł aromatu migdalowego

Ja jadam z syropem klonowym lub jogurtem i owocami, moje dziecko je suche ;-)

Drugi przepis na nalesniki gryczane, wersja na slodko i na 'slono'. Z jednego ciasta robie pierwsze danie i deser ;-)

500 ml mleka krowiego
10 g suszonych drozdzy
125 ml cieplej wody
125 maki bezglutenowej do wyboru, choc polecam ryzowa, tapioca...
200 g maki gryczanej
1/2 ł soli
3 jajka, oddzielone
45 g roztopionego masla
45 ml kwasnej smietany




Przegotuj mleko i ostudz do letnigo. Wsyp drozdze do wody (ja zwsze dodaje pol lyzeczki cukru) i odstaw na 5 minut, mieszajac tylko raz.

Wymieszaj make i sol w misce. Dodaj wode z drozdzami i polowe mleka. Wymieszaj dokladnie reka lub lyzka drewniana (maka ryzowa swietnie sie miesza). Przykryj wilgotna scierka i pozostaw w cieplym miejscu na ok. 2 godziny.

Nastepnie 'wybij' bable powietrza, mieszajac drewniana lyzka delikatnie. Dodaj pozostale mleko, zoltka, maslo i smietane. Powinno byc geste jak smietana a jesli trzeba dodaj wiecej cieplego mleka. Ubij bialka i dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut.

Nalesniki gotowe do smazenia. Nalezy wylewac cienka warstwe aby utworzyc 15 cm nalesniki. Najlepiej smazyc na masle.

DODATKI-NA SLODKO
3 sredniej wielkosci jablka
2 Ł cukru trzcinowego
1 Ł cynamonu
2 Ł cukru

Obierz jablka, pokroj w plastry. Wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszajz jablkami. Rozpusc maslo na patelni i dodaj jablka. Piecz tak dlugo, az beda miekkie a cynamon i cukier utworza gesty, ciagnacy 'lukier'.
Poloz na nalesniki....

NA 'KWAŚNO'
opakowanie serka smietankowego
wedzony losos
koperek
sol, pieprz

Naloz na gotowe nalesniki lyzke serka, plaster lososia, dopraw do smaku (dodaje rzodkiewke czasami), poloz koperek i smacznego !
Avatar użytkownika
echo204
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2010 22:37
Lokalizacja: Gorey

Re: Naleśniki z mąki gryczanej

Postprzez xymi » Wt 10 lut, 2015 23:18

Muszę wypróbować pierwszy przepis. Ciesze się, że są bezmleczne i dobrze smakują.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość