Ryżowa pieczeń (wegańska, bezglutenowa)

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Ryżowa pieczeń (wegańska, bezglutenowa)

Post autor: Leeloo »

Na keksówkę o wymiarach 30x10 cm:

250 g brązowego ryżu
6 łyżek siemienia lnianego
150 g wegańskiego, żółtego sera
1 cebula
2 małe marchewki
75 g słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chilli


Przygotowanie:

Siemię gotujemy ma małym ogniu kwadrans w szklance wody, bez przykrycia, odstawiamy do wystudzenia.

Ryż zalewamy 3 szklankami wody lub bulionu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Jeżeli trzeba, odcedzamy.

Na oleju szklimy cebulę. Marchewkę obieramy, trzemy na małych oczkach tarki.

Połowę ugotowanego ryżu miksujemy na masę razem z ugotowanym siemieniem i serem.

Mieszamy z pozostałym ryżem, usmażoną cebulą i słonecznikiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60-70 minut lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z żurawiną.


źródło:
http://zielenina.blogspot.com/2014/12/r ... anska.html
ODPOWIEDZ