Chrupiąca ciecierzyca
CZAS PRZYGOTOWANIA:
namoczenie – cała noc
CZAS PRAŻENIA:
30-40 minut namoczone ziarno,
15-30 minut ugotowane
Składniki:
ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
2 łyżki oliwy (można pominąć)
sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może)
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i ziołami, mieszamy
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie nabrały złocistej barwy
Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup krem:)
Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!)
Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko stygnie)
źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupi ... -alergika/
Imprezowy jednoskładnikowy hit :D
Moderator: Moderatorzy