Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej

Post autor: Leeloo »

Składniki:

(na 12 placków smażonych na klasycznej patelni)

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
szklanka mleka roślinnego
szklanka zimnej wody
niepełna plaska łyżka soli

Wykonanie
Kaszę zalewam wodą i zostawiam na noc.
Następnego dnia kaszę płuczę na sitku, przekładam do blendera, wlewam po szklance wody i mleka i miksuję na ciasto. Możecie dodać tylko mleko lub tylko wodę, oba dodatki to taki mój kompromis.
Dodaję sól, miksuję chwilę i przelewam do miski.
Smażę cienkie placki na dobrze rozgrzanej patelni, pociągniętej każdorazowo strużką oleju (warto mieć pod ręką kawałek skórki chleba lub ręcznik papierowy do roztarcia tłuszczu po całej powierzchni) po kilka minut z obu stron, przekładam na talerz.

przykład farszu + źródło:
http://sojaturobie.blogspot.com/2015/01 ... czane.html
ODPOWIEDZ