Wstawiam ze względu na ciasto. Nadzienie według swojej chcicy
Składniki:
Ciasto:
2/3 szklanki mąki ryżowej białej
1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
11/4 szklanki wrzącej wody
mąka do podsypywania
Nadzienie:
2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki soczewicy zielonej suchej
ok. 11/2 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól ziołowa
majeranek
3 łyżki oleju
Przygotowanie nadzienia:
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę lub sitko. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć lekko na oleju (najpierw wrzucamy cebulę, a później czosnek, żeby się nie przypalił i nie nabrał goryczy). Zalać wodą i gotować ok. 40 minut do czasu, aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. Ugotowaną soczewicę połączyć z ziemniakami, doprawić solą i majerankiem, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Mąki i sól wymieszać w misce, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, w który stopniowo trzeba wlewać wrzątek, mieszając wszystko nożem, a następnie dodać olej. Kiedy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować, ale nie na takie cienkie, jak robi się w przypadku tradycyjnych pierogów, gdyż to bezglutenowe jest delikatniejsze. Szklanką wykrawać ciasto, nakładać łyżeczką małe porcje nadzienia, a następnie sklejać brzegi (można przyciskać widelcem). Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać z podsmażoną cebulką.
źródło:
http://www.alergiapokarmowa.pl/bezglute ... y-bez-soi/
pierogi wegańskie, bez kukurydzy
Moderator: Moderatorzy
Re: pierogi wegańskie, bez kukurydzy
Zapisuje
Oczywiscie przepis na ciasto
Oczywiscie przepis na ciasto