Składniki (około 22 placki):
200 g kaszy jaglanej (2 torebki)
5 łyżek kaszki kukurydzianej (sypkiej)
1,5-2 szklanki mleka sojowego naturalnego
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oleju
Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy - pamiętajcie o przepłukaniu jej gorącą i zimną wodą. Następnie studzimy.
2. Do kaszy dodajemy mleko sojowe i kaszkę kukurydzianą - blendujemy na gładką masę.
3. Dodajemy musztardę, keczup, przyprawy i olej.
4. Na końcu dodajemy skrobię - masa ma być gęsta, nielejąca.
5. Rozgrzewamy olej - wykładamy porcje masy tak, by placki nie były płaskie. Na drugą stronę przekładamy dopiero wtedy, gdy wierzch zacznie zmieniać kolor a placek gładko zacznie przesuwać się po patelni.
6. Placki wykładamy na papierowe ręczniki.
źródło:
http://www.vegeszamanka.pl/2015/03/bezg ... kaszy.html
Placki jaglane na słono
Moderator: Moderatorzy
Re: Placki jaglane na słono
super przepis tylko nie wiem czemu wychodzą mi strasznie suche te placuszki...