Kaszka gryczana

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kaszka gryczana

Postprzez Eleanor » Wt 23 lut, 2016 23:02

Czy ktoś próbował robić jakieś potrawy z kaszki gryczanej? Myślałam o czymś na śniadanie np. z mlekiem ryżowym ale nie wiem czy to wypali (jeszcze nie wiem jak taką kaszkę przyrządzić ) :-)
Eleanor
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 23 lut, 2016 22:30

Re: Kaszka gryczana

Postprzez Anja » Śr 24 lut, 2016 15:10

naleśniki z kaszy gryczanej wcześniej moczonej całą noc
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/0 ... gryki.html
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Postprzez Anula80 » Śr 24 lut, 2016 16:00

Robiłaś? Smakowały Ci? Trochę się obawiam, czy z samej greki nie są "za ostre"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kaszka gryczana

Postprzez Anja » Cz 25 lut, 2016 14:25

Szału nie ma, ale doprawione nadają się do dań na słono lub tortilla. Oczywiście u nas na mleku sojowym :(
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Postprzez salsamichal » Cz 25 lut, 2016 18:22

Jaką kaszę gryczana uzywacie????
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Kaszka gryczana

Postprzez Anja » Pt 26 lut, 2016 15:24

Niepalona cezar z allegro. Płuczę i jest ok.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Postprzez michal_mg » So 05 mar, 2016 19:21

ostatni nasz hit to.... chleb z kaszy gryczanej - ale wersja dla cierpliwych.
Pokazuję i objaśniam.

składniki:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
- 0,7l wody
- 2-3 łyżeczki soli kamiennej
- cierpliwość :D

jak zrobić:
kasze zalać wodą i odstawić na minimum 8 godzin. Ona zwiększy swoją objętość, wiec trzeba wziąć poprawke na odpowiednie duże naczynie, aby kasza w nocy "nie wyszła" z naczynia. Są tacy, co trzymają ją do skiełkowania, ale ja aż tak cierpliwy nie jestem.... 12h też już raz stała. Uzupełniać wode w razie potrzeby.
Po tym czasie wodę z ponad kaszy odlewamy, dodajemy sól i miksujemy na półgładko - nie pytajcie tylko co to oznacza, bo nie wiem :) Do foremki keksówki wyłożonej papierem wylewamy zmiksowaną masę i wkładamy do piekarnika i tam również ma stać kolejne 8 godzin. Jeśli temperatura jest odpowiednia to wyrośnie, jak nie, to my odpalamy piekarnik (po 8 godzinach) na ok 40-50C i po pół godzinie jest już ok.
Jak keksówka już wyrośnięta to odpalamy piekarnik na 200C i odmierzamy 50 min od czasu włączenia, a nie od nagrzania. Po tym czasie jest już zazwyczaj upieczony i wygląda tak...

Obrazek

Smakuje ok, najbardziej podobny jest do razowca dość mocno wilgotny. Ja jutro piekę z dodatkiem oliwek. Zioła też się sprawdzają jak i posypka sezamowa.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Postprzez Anja » N 06 mar, 2016 11:02

Właśnie wyciągnęłam z pieca. A z jaglanej można?
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Postprzez michal_mg » N 06 mar, 2016 14:40

nie wiem, ale jak spróbujesz to daj znać jak wyszło :D
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Postprzez monisiak81 » Pn 07 mar, 2016 11:03

na zdjęciu wygląda bosko :)
spróbuję zrobić,
i chętnie poproszę o więcej tak naturalnych przepisów :)
pozdrawiam,MK
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Postprzez monisiak81 » Śr 09 mar, 2016 16:38

zrobiłam :(
wszystko zgodnie z przepisem itd.
ale nawet po tej półgodzinnej sielance w ciepłym piekarniku nie chciał urosnąć,
a po upieczeniu - niestety całkowicie Zakalec :(
nie wiem co mogłam zrobić źle .... ale mi osobiście niestety nie wyszedł ten chlebek.
będę próbowała jeszcze raz,... zobaczymy.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Postprzez michal_mg » Pt 11 mar, 2016 12:08

monisiak81 pierwotny przepis jest tutaj http://www.natchniona.pl/chleb-doskonal ... i-drozdzy/
Robiłaś tak jak w przepisie?
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Postprzez monisiak81 » Pt 11 mar, 2016 12:43

robiłam z Twojego przepisu, co do ziarenka, ale coś nie wyszło.
zwykły zakalec,
spróbuję go powtórzyć, może dodam mniej soli bo wyszedł "prze" solony,
czekał tak i czekał, nawet zabroniłam zaglądać do niego, no ale nic,...
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Postprzez michal_mg » Pt 11 mar, 2016 12:55

no tej soli to jest chyba za dużo...
A może za "mocno" zblendowałaś, bo w przepisie jest na półgładko.... :p
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Postprzez monisiak81 » Pt 11 mar, 2016 14:05

delikatne grudki były, ale robiłam to zwykłym blenderem, może to ... tym całym termomixem trzeba?
nie wiem, ludzie tam w opiniach piszą że jak zakalec to za dużo wody, ja tam może ciut więcej niż szklankę dałam więc teoretycznie zgodnie z przepisem, nie wiem, będę jeszcze próbować.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości