Ryżowe kluski leniwe

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Ryżowe kluski leniwe

Postprzez Leeloo » Wt 01 mar, 2016 21:26

SKŁADNIKI:

250 g twarogu półtłustego
1 jajko
pół szklanki mąki ryżowej
sól
ok. 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych


PRZEPIS:

1. Truskawki zmiksuj w blenderze na gładki sos. Jeśli wolisz, by sos był wyraźnie słodki, dodaj miód lub cukier (np. palmowy).

2. Do miski wrzuć twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.

3. Odrywaj ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie „rulony”, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.

4. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

5. Ugotowane pierogi podaj z sosem truskawkowym.

ŹRÓDŁO:
http://www.facetikuchnia.com.pl/index.p ... glutenowe/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7189
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron