Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Postprzez Sabina » Wt 23 mar, 2004 12:46

Znalazlam w necie, mąkę zwykłą napewno da się zastąpić :D
Jeśli ktoś chce więcej poczytać to zapraszam:

http://www2.gazeta.pl/obcasy/1,25364,1975273.html

Klasyczne brownie

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki (bezglutenowej)
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.

Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.

Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.




Jak tylko dorobie się miksera to zaraz wypróbuję, ciemna czekolada zalega u mnie kilogramami :)

Pozdrawiam :)
<I>"Nie drażnij lwa, bo lew to ja!!" :P<I>
Avatar użytkownika
Sabina
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pn 16 lut, 2004 16:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kfiatek » Wt 18 kwi, 2006 22:06

Zrobiłam właśnie po raz pierwszy brownie na Święta, traktując to jako nietypowy spód do mazurka :D Wyszło pyszne! Myślałam tylko, że to będzie bardziej takie ciasto czekoladowe niewyrośnięte, a wyszła w zasadzie... duża blacha prawie że czekolady z niewielkim dodatkiem mąki. Taka pomadka czekoladowa. Bardzo dobra! Przy tym łatwa i błyskawiczna. Jedna wada - niestety jak się to pokroi w kwadraty, to nie można przestać ich jeść - tak, jak kostek czekolady :wink: Znaczy, odchudzanie znów szlag trafił...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez justyna5 » Cz 20 kwi, 2006 13:38

Pyszny przepis napewno wypróbuje .. :) a co z tym odchudzaniem :)
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pn 17 kwi, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Postprzez darciak90 » Cz 30 lip, 2009 16:00

dzisiaj zrobiłam :)
tylko przez moją nieuwagę troszeczkę przypaliłam :oops: ale i tak jest pyyyszne :D
następnym razem będę uważać :P
Obrazek
Avatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 814
Dołączył(a): Śr 12 gru, 2007 23:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Postprzez Anna Mama Szymona » N 25 lip, 2010 16:49

Przepis jest rewelacyjny zrobiłam z połowy porcji i wyszło super :)
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Candy » So 14 sie, 2010 15:12

Mmmmm... pachnie w całym mieszkaniu..
Też ciut przepiekłam po bokach ale nie szkodzi Wspaniałe ciasto. Piekłam na mące BG z Mark and Spencer i wyszło. Trochę się bałam bo użyłam jej pierwszy raz. Jest OK!
:043:
Avatar użytkownika
Candy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 12:15
Lokalizacja: Poznań

Postprzez mama Mateusza » Pn 18 paź, 2010 11:32

Ta mąka jest rewelacyjna. Wspaniałe wypieki z niej wychodzą.

pozdr.

mm.
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 73
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2004 22:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Postprzez Anja » N 22 sty, 2017 22:46

Dostałam przepis na brownie z czerwonej fasoli.
- 2 puszki fasoli
- 3 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Wszystko miksujemy i pieczemy 175 stopni przez 45 min. Na górę robimy polewę. Najlepsze jednak jest tak po ok 2 dniach. Dobrze polać później polewą jak dobrze odparuje.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Postprzez Anula80 » Pn 23 sty, 2017 10:46

Anja robiłaś już? Ciekawa jestem czy wyczuwa się smak fasoli
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3656
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Postprzez Anja » Pn 23 sty, 2017 14:41

Robiłam i znika w mig. Masz wrażenie jakbyś aksamitna czekoladę jadła. Koszt ciasta tez jest do przełknięcia. Chodzi mi po glowie aby spróbować z cieciorką.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą

Postprzez JulitkaKorobejko » Śr 31 maja, 2017 22:29

dodajcie mąki kokosowej i kukurydzianej w proporcjach 30 do 70 dla kukurydzianej :) fasola wyczywana ale bez przesady
zaburzenia oddychania podczas snu http://infoscan.pl/
Avatar użytkownika
JulitkaKorobejko
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 23 maja, 2017 13:14
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość