nugat

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

nugat

Post autor: kfiatek »

znalezione na: http://www.palcelizac.pl/?przepis=466

Składniki:
250 g miodu
300 g zmielonych migdałów
1 białko
100 g cukru
skórka z jednej cytryny

Sposób przyrządzania:
W rondlu na niewlkim ogniu rogrzać miód, dodac cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Do nieco wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać ok. 10 minut. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając podgrzewać aż się skarmelizuje (zacznie brązowieć). Następnie dodać startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny oraz zmielone migdały. Formę keksową wyłożyć pegaminem, wylać masę, wygładzić zmoczona łyżką. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny do zastygnięcia. Następnie pokroić na wąskie paski.

Uwagi:


Do nugatu można dodać także - już po wylaniu do formy - całe migdały, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową
ODPOWIEDZ