Lody domowej roboty

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Lody domowej roboty

Postprzez Anna Frączek » Pt 19 maja, 2006 12:20

Znalazłam przepis na lody domowej roboty na ofercie reklamowej Biedronki, ale jeszcze nie wypróbowałam, bo jak dla mnie to zbyt skomplikowane :wink: Może jakiś spec zrobi i podzieli się doświadczeniem? Niestety, nie jest to przepis bezmleczny, ale może da się jakoś to zastąpić? No to przechodzę do szczegółów:
Składniki: 8 żółtek, 150 g cukru pudru, 500 ml mleka, 250 ml śmietany 36%
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Mleko gotujemy i wlewamy cienką strużką do żółtek, cały czas masę ubijając w wodnej kąpieli. Gdy masa będzie gęsta, wyjmujemy rondelek z masą z garnka z gorącą wodą i ucieramy, aż ostygnie. Ubijamy śmietanę i mieszamy z ostudzoną masą żółtek. Wkładamy do zamrażalnika. Co 15-30 minut lody wyjmujemy i mieszamy lub miksujemy. Żeby otrzymać lody waniliowe dodajemy do gotującego się mleka pół laski wanilii. Po 5 min gotowania wanilię wyjmujemy. Na bazie podanego przepisu możemy przyrządzić dowolne lody smakowe, dodając do gotującego się mleka 2-3 łyżki rozpuszczalnej kawy (dla nas chyba lepsza będzie osobiście zmielona :wink: ) lub 100g roztopionej czekolady, posiekane bakalie czy wreszcie dodając do gotowej masy przetarte owoce. Poza tym lody śmietankowe możemy uszlachetnić poprzez dodanie do nich przeróżnych likierów. Smacznego!

Jeśli ktoś wykorzysta ten przepis w praktyce, to proszę o relację :wink: Może wtedy sama się odważę i zrobię :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 107
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez kfiatek » Wt 23 maja, 2006 10:52

Ja dorzucę to, co znalazłam ostatnio w sieci, w ramach buntu przeciwko nastawieniu producentów lodów do osób takich jak ja (czyli bezglutenowych i bezmlecznych). Jak ktoś ma inne przepisy, bardzo proszę o kontynuację tematu.

Lody sojowe
(Przeklejam ze strony http://www.ichem.com.pl/przepisy.html)

"Składniki:
2 szklanki mleka sojowego
3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
15 dkg cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jakiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte lody mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika. "

[Uwaga! Mleko sojowe firmy z której strony internetowej to wzięłam, nie jest bezmleczne - zawiera serwatkę! Jak ktoś potrzebuje naprawdę bezmleczne, proponowałabym zastąpienie np. waniliowym mlekiem sojowym AlproSoi. Myślę, że na zwykłym, krowim mleku też można to zrobić, chociaż przepisu sama jeszcze nie wypróbowałam]

Wegańskie lody czekoladowe
(przeklejam ze str http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9730)
"Składniki:
3 banany
5 kostek czekolady (np gorzki wedel)

Wykonanie:
banany obrac pokroic w kostki i zamrozic az do stwardnienia.
Czekolade rozpuścić z paroma łyżkami wody do utrzymania gęstej masy. Masę wystudzić i ochłodzić w lodówce.
Zamrożone lody i mase czekoladową zmiksować ręcznym mikserem do utrzymania lodów (ok 3 min). Ja miksuje w litrowym słoiku. Lody trzeba mocno naciskać. "

[Dodam od siebie, że właśnie sobie takie zrobiłam i były niezłe :) Tylko nie wiem, czy nie lepiej byłoby zmiksować te banany przed zamrożeniem, bo miksowanie zamrożonych kawałków bananów ręcznym mikserkiem to ciężkie zajęcie... ]

Lody bananowe
U mnie w domu robiło się też kiedyś "lody" bananowe, podobne do przepisu wyżej:
mrożone banany + cukier puder + wanilia + troszkę mleka sojowego, wszystko zmiksowane w proporcjach zależnych od indywidualnych upodobań.


Lody bananowo - truskawkowe
Wariacja na temat lodów bananowych:
mrożone banany + cukier puder + mrożone truskawki + troszkę mleka sojowego


"lody" na patyku z bananów
Przepis dla ludzi nie mających czasu ;) Po prostu obieramy banany, kroimy na pół w poprzek, zamrażamy. Zamrożoną połówkę banana wyciągamy, nabijamy na patyczek do szaszłyków, tak, żeby powstało coś na kształt loda na patyku :) Zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej - polewa od razu zastygnie na zimnym bananie. I tyle :)
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez asiar » So 17 cze, 2006 23:33

Anna Frączek napisał(a):Znalazłam przepis na lody domowej roboty na ofercie reklamowej Biedronki, ale jeszcze nie wypróbowałam, bo jak dla mnie to zbyt skomplikowane Może jakiś spec zrobi i podzieli się doświadczeniem?
Zrobiłam! Dość "miksochłonne", ale wyszły! Na początek waniliowe, jadalne!

[ Dodano: Sob 24 Cze, 2006 22:04 ]
Czyżby nikt poza mną nie produkował lodów? A ja właśnie mam za sobą drugie podejście. Tym razem truskawkowe. Są naprawdę super.Jak dla mnie jeszcze lepsze niż waniliowe.No i cały czas czekam na inne propozycje :lol:
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Sheep » Cz 13 lip, 2006 17:15

LODY CZEKOLADOWE z Gazety:

1/2 laski wanilii
35 dag grubo pokrojonej dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 60%)
3,5 szklanki śmietanki kremówki
3 duże jajka
szczypta soli

Rozkrój wanilię wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka i przełóz je do rondelka. Dodaj czekoladę i kremówkę, ciągle mieszając, zagotuj na małym płomieniu.
Zdejmij z ognia.
Ubij jajka z solą i powolutku, ciągle ubijając, wlewaj gorącą czekoladową śmietanę.
Powstałą masę ponownie przełóż do rondelka, gotuj na średnim ogniu 1 do 5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia.
Przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudź, mieszając od czasu do czasu.
Masę zamroź w maszynie do lodów lub przykryj, wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny (lub więcej),. mieszając co 20-30 minut, abo lody były gładkie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kabran » Pt 14 lip, 2006 10:53

Lody sorbetowe:
Znalazłam taki oto przepis, sprawdzony podobno z doskonałym skutkiem. I nie wygląda na bardzo skomplikowany: zmiksowane mrożone owoce, przetarte przez sitko, żeby nie było pestek i skórek (wykorzystać można nawet wisnie), dodać miodu, troszke cukru (można bez), sok z cytrynki- i zamrozić. Po 3 godzinach jeszcze raz zmiksować , znowu zamrozic i potem powtórka. Pyszne, bezmleczne i bezjajeczne! Tak można zrobić sorbet malinowy, jagodowy, brzoskwiniowy, jabłkowy ( chyba jabłka bym ugotowała wczesniej, zreszta inne owoce tez trzeba podgrzać). Acha, jeszce trochę żelatyny. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez elola » So 15 lip, 2006 09:17

Z Gazety Wyborczej:

Lody śmietankowe

1 szklanka śmietany kremówki
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka bardzo zimnej maślanki
Zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem, powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotuj! Przecedź do miski, wymieszaj z maślanką, wstaw na 2 godziny do lodówki, a potem zamroź w maszynie do lodów lub przykryj folią, wstaw do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając od czasu do czasu.

Semifreddo z serka mascarpone z sosem malinowym

60 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)
cukier do smaku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
1 łyżeczka soku z cytryny
3 jajka
1/3 szklanki cukru
25 dag sera mascarpone
kilka kropli olejku waniliowego
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
6-7 dag startej czekolady deserowej

Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok. Potem zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Przecier zagotuj, wlej mąkę, stale mieszając, dodaj sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj masę zwisającymi brzegami folii. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Gotowe semifreddo pokrój w plastry, podawaj skropione sosem malinowym. Możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez thh-polka » Pt 09 lut, 2007 02:56

Dla Bezmlecznych,
A czy probowaliscie robic lody z mleka kokosowego? Sa dobre. Jadlam takie w Bangkoku.
Tylko czy w Polsce mozna dostac mleko kokosowe?
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 192
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Agniesia » Pt 09 lut, 2007 12:39

thh-polka, mleko kokosowe można kupić albo w większych marketach albo w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak masz przepis na lody z takiego mleka to podaj go proszę na forum :)
Ostatnio edytowano Pt 09 lut, 2007 12:40 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kfiatek » Pt 09 lut, 2007 19:41

Agniesia napisał(a):Jak masz przepis na lody z takiego mleka to podaj go proszę na forum :)

Przyłączam się do prośby!

podpisano - potencjalny użytkownik przepisu :)
Ostatnio edytowano Pt 09 lut, 2007 19:42 przez kfiatek, łącznie edytowano 1 raz
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez thh-polka » So 10 lut, 2007 09:12

Popytam znajomych Tajlandczykow. Jak dostane przepis na pewno podam.

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2007 09:01 ]
Lody z mleka kokosowego

1 kubek cukru (8 uncji objetosciowych, ok. 220 mililitrow)
2 duze jajka
4 kubki mleka kokosowego z puszki
cukier wan.

Ubic jajka i cukier do bialosci, ok. 5 min. Ubijajac dodac mleko. Lody mrozic w maszynce do lodow. ( Mysle, ze mozna w zamrazalniku. Nalezy wtedy zamieszac mase lodowa po godzinie, zeby lody byly bardziej puszyste. )

Znajoma z Malezji mowila mi, ze niektore mleka kokosowe z puszki sa niesmaczne. Maja smak puszki. Mozna samemu zrobic mleko. Po rozlupaniu orzecha nalezy wyciac/wyskrobac biala mase (miazsz), dodac troche wody i wycisnac. Otrzymany plyn to mleko. Lody, ktore jadlam byly b. dobre. Nie wiedzialam, ze sa z ml. kokosowego. Pomyslalam, ze osoby ktore sa na diecie bezmlecznej moga uzywac tego mleka zamiast sojowego.
( Od wielu osob slyszalam, ze ml. sojowe jest niedobre. Zawsze wspolczulam tym, ktorzy "musza" pic ml. sojowe. Ale ta znajoma z Malezji powiedziala, ze sa rozne mleka sojowe. Wg niej mleko sojowe w Tajlandii jest niesmaczne, ale w Malezji jest b. dobre.)

Przepisu nie wyprobowalam, ale wyglada na latwy.
Zycze powodzenia.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 192
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez gabinia » Pt 27 lip, 2007 11:03

LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY (Z przepisów Biedronki)
Składniki:
200 g białej czekolady
500 ml mleka
500 ml śmietanki 30-36%
100 g cukru
ewentualnie owoce do przybrania

Rondel z mlekiem ,cukrem i połamaną czkoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy,aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą.Pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru ,następnie miszamy z rozpuszczonymi wcześniej składnikami.
Wkładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy,mieszamy lub miksujemy.

Po kilku godzinach będą gotowe.

Przepis wypróbowamy przez mnie.Lody wychodzą pyszne.Polecam!!!

[ Dodano: Pią 27 Lip, 2007 11:05 ]
Jako lody polecam również poprostu zamroźone (dozwolone)jogurty.Są pyszne i dzieci je uwielbiają.
Avatar użytkownika
gabinia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pn 09 lip, 2007 16:16
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie

Postprzez zylo75 » Cz 13 sie, 2009 21:01

:oops: :!: -> -> :564:
zylo75
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz 13 sie, 2009 19:56
Lokalizacja: starachowice-kielce

Najszybsze lody owocowo-jogurtowe!

Postprzez maska » Pn 01 kwi, 2013 20:15

0,5 kg zamrożonych truskawek (lub innych owoców)
2 łyżki cukru pudru (można mniej)
mały jogurt naturalny.
Zamrożone truskawki skruszyć blenderem, dodać cukier i jogurt.
Konsystencja wychodzi fajna, można nakładać kulki lodów.
Bez jogurtu wyjdzie sorbet.
maska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 82
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2012 18:09
Lokalizacja: centrum

Re: Najszybsze lody owocowo-jogurtowe!

Postprzez tareczka » Pn 01 kwi, 2013 23:34

maska napisał(a):0,5 kg zamrożonych truskawek (lub innych owoców)
2 łyżki cukru pudru (można mniej)
mały jogurt naturalny.
Zamrożone truskawki skruszyć blenderem, dodać cukier i jogurt.
Konsystencja wychodzi fajna, można nakładać kulki lodów.
Bez jogurtu wyjdzie sorbet.


a próbowałaś z innymi owocami ?
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez maska » Wt 02 kwi, 2013 19:52

Tak, pomieszałam truskawki z jagodami, tez wyszły dobre. Jednak dla mnie najlepsze są z truskawek. Trzeba też zainwestować w blender z końcówką do kruszenia lodu albo poczekać, jak owoce trochę się rozmrożą (15-20 min) i dadzą się zmiksować. Wtedy lody nie będą takie zamrożone, ale też są super.
maska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 82
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2012 18:09
Lokalizacja: centrum

Następna strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron