Tiramisu

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Biszkopcik wyszedł mi wspaniale i jestem bardzo zadowolona, ale proszę powiedzcie dlaczego tiramisu robi się z serka mascarpone :roll:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Ainer pisze:dlaczego tiramisu robi się z serka mascarpone
Zasadniczo tiramisu jest to deser włoski, a włosi sobie wymyślili żeby go robić właśnie z mascarpone... :-k Podejrzewam, że ma on takie właściwości, że wychodzi po prostu najlepiej. Ale można przecież eksperymentować, chociaż tak ad hoc nie wiem, czym można by go zastąpić...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

mascarpone to taki specjalny rodzaj bardzo delikatnego puszystego serka który bardzo dobrze nadaje się do deserów - można pewnie zrobić z twarogowym ale trzeba by go kilkakrotnie mielić ale nie wiem czy by wyszło.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Właśnie, tu chodzi nie tylko o jego delikatność ale jednocześnie taką jedwabistość i takie coś jakby nadmuchanie... Nie wiem jak to określić... To jest chyba nie do podrobienia, zależy na pewno od technologii wytwarzania i zawartości tłuszczu (jest dość tłusty).
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no raczej nie do podrobienia - jest jedyny w swoim rodzaju i nie uzyska się tej lekkości z innych serków.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Jest polski mascarpone, robiony przez Piątnicę. Wypróbowany i mogę go polecić, a cena jest raczej atrakcyjna jak za tego rodzaju serek, około 5 zł za pudełko.
Moim zdaniem swietnie się nadaje nie tylko do tiramisu, ale jako baza do różnych past "dochlebowych". Ostatnio mama robiła z oliwkami i koperkiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

No dobrze przyznaję się. Zrobiłam wczoraj to cudo i bardzo mi smakuje. Ze względu na cenę serka zmodyfikowałam to trochę. Po prostu kupiłam serek biały potrójnie zmielony. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale ten też jest warty grzechu. Od wielu lat zjadłam ze smakiem ciasto, potem najadłam się i dzisiaj rano poprawiłam. Poooooleccccam! :lol:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no tak jak myślałam że mozna zastąpić mielonym twarożkiem.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: wt 12 gru, 2006 22:07
Lokalizacja: Wodzisław

Post autor: Natko_ »

Zrobiłam w sobotę - mężowi na urodziny :D

3 biszkopty - spód z 3 jaj (mógł być z 2 spokojnie), środek i góra z 2, czyli 4 (następnym razem zrobię z 1,5 czyli razem z 3 ;) ).

2 serki mascarpone rozmiksowane gładko
4 żółtka z cukrem (do smaku - chyba 1/2 szkl tego było) na pianę białą
sztywna piana z 4 białek z odrobiną soli
1/2 - 1 szkl śmietanki kremówki ubitej na sztywno
- całość delikatnie połączyć

biszkopty nawilżyć mocną słodką kawą z amaretto (albo innym alkoholem wg uznania)
w kolejności:
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa

wierzch posypać gorzkim kakao

było tego na dużą blaszkę, a warstwy układałam w żaroodpornym naczyniu, z obawy, że nie stężeje. Stężało cacy, więc kroiłam jak ciasto :)

odstawić do lodówki na na całą noc (no, minimum na kilka godzin)

było.... hmmmmmm, pyyyychaaaa mniammmmmmm
Mam zdjęcia z kolejnych etapów wykonywania, ale z efektu końcowego nie, bo... nie zdążyłam zrobić - zeżarty w mig ;)

P.S. Następnym razem zrobię w wersji z serem potrójnie mielonym - powinno tez być ok.
Choć cenowo to różnicy będzie niecałe 5 zł ;) To może nie warto eksperymentować...
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Takiej ochoty mi narobiłyście, dziewczyny, że będę musiała wypróbować :) To na pewno nie będzie idealne tiramisu, ale cóż... Ser spróbuję zastąpić tofu, tym najdelikatniejszym.
Obrazek
ODPOWIEDZ