Tiramisu

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Aga 32
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: wt 23 maja, 2006 12:59
Lokalizacja: Włochy

Tiramisu

Post autor: Aga 32 »

Witajcie jestem nowa i dopiero wgryzam się w dietę bezglutenową #-o nie wiem czy Wam się to spodoba ale będę się z Wami co jakiś czas dzieliła przepisami z rejonów w których mieszkam (może komuś się spodoba i wypróbuje) 8-[
TIRAMISU - deser włoski wersja dla dorosłych (dzieci)
Ser Mascarpone 500 g (dostępny w supermarketach 2x250) cena za op. 9 zł -
cukier 30 g
jajka 6 szt
biszkopty podłużne 200 g (dwie warstwy)- znalazła takie bezglutenowe firmy schaer może u Nas w Polsce też są jakieś podobne http://www.schaer.com/it/prodotti/torte ... io/65.html
alkohol np.koniak (starta skórka z cytryny) do smaku ilość wg gustu ale nie za dużo bo masa się rozpłynie 25 g lepiej więcej dodać do kawy
Kawa z ekspresu (mleko dla dzieci) do nasączania biszkoptów
kawa prawdziwa (kakao) do posypania
Żółtka ubijamy z cukrem i następnie dodajemy mascarpone. Dodajemy alkohol (wersja dla dzieci skórkę z cytryny). Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową łyżką nie mikserem bo się roztrzepie.
Do naczynia szklanego lub plastikowego (średnio wysokie) na spód układamy namaczane w kawie z alkoholem (wersja dla dzieci w mleku bez alkoholu) biszkopty. Na to wlewamy połowę masy serowej i posypujemy kawą (kakao). Następnie układamy inaczej niż poprzednim razem biszkpoty namaczane w kawie (mleku) i wylewamy resztę masy na wierzch i posypujemy kawą lub kakao. Następnie wkładamy do lodówki na parę godzin. Ja zazwyczaj robię to wieczorem na następny dzień.
SMACZNEGO
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

brzmi smakowicie....jak jeszcze zyłam w błogiej glutneowej nieświadomosci, to robiła tiramisu z biszkoptami normalnym! ah co to były za czasy! nie wiem czy u nas mozna gdzieś kupić biszkopty o ktorych powyżej/ jesli ktoś spotka, to prosze żeby powiedział. (tanie pewno nie będą;-) ale od świeta można zaszalec :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

dziękuję! jak to dobrze że jesteście!:-)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

Już dawno nosiłam się z myślą żeby zrobić tiramisu ale jakoś się nie odważyłam no i do czasu spotkania w Warszawie nie wiedziałam, że są takie fajne biszkopciki. Dzięki za przepis.
Awatar użytkownika
Aga 32
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: wt 23 maja, 2006 12:59
Lokalizacja: Włochy

Post autor: Aga 32 »

A tutaj wg wskazówek Agnieszki dzięki dołączam zdjęcie :lol:
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

jejku aż ślinka leci to twojej roboty?
Awatar użytkownika
strus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: śr 25 sie, 2004 14:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: strus »

Dziewczyny... dlaczego to zrobiłyście?!?
Siedzę teraz przed monitorem... patrzę w to zdjęcie... i prawie płaczę :? ... ja też takie chcę zjeść!!!

Wiecie co, a może zaczniecie robić sprzedaż wysyłkową - obiecuję żę będę pierwszym zamawiającym :wink:

A tak przy okazji zagadka - wiecie jakie jest ulubione ciasto pracodawcy?... oczywiście Tyraj-Misiu :D
lat 29, diagnoza - choroba Duhringa (VIII 2004)
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Przepis na tiramisu już przepisałam, ale zlitujcie się może jeszcze jakiś przepis na biszkopt - przyda się również do innych ciast. Kiedyś syn na dzień matki upiekł z samej mąki ziemniaczanej, ale był okropny :( . Jadłam tylko dlatego żeby nie zrobić mu przykrości. :roll: ozdrawia
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Najprostszy na świecie biszkopt: ubić pianę z czterech białek, ubijać dalej dodając trzy czwarte szklanki cukru, ubijać dalej dodając żółtka.Przestać ubijać :D .Wsypać do miski trzy czwarte szklanki mixu glutenexu (to kryptoreklama, ale uważam, że jest najlepszy do wszystkiego!) i łyżeczkę proszku, np. celiko. Zamieszać. Dodać jeszcze łyżkę oleju i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Zawsze! się udaje

Sorki, to nie ten temat. Agniesiu, plizzzz, zrób coś
Ostatnio zmieniony czw 22 cze, 2006 16:22 przez asiar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

WSPANIAŁY JEST MIX Z BEZGLUTENU DO CIASTA BISZKOPTOWEGO - Zresztą często go używam i nigdy mnie nie zawiódł.
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Wiedziałam, że mogę na Was liczyć :=D>: dziękuję i spróbuję :wink:
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt 20 cze, 2006 18:25
Lokalizacja: Piaseczno

Post autor: kosmos »

Szkoda że moja mama nie ma netu....

Ma przynajmniej 30 lat praktyki w ogólnym gotowaniu lub pieczeniu swojemu synkowi różniastych smakołyków :)
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: KRUPCZATKA »

:D A ja mam necik... I sprawdzę ten Twój przepisik Aguś... :D
A jak mi nie wyjdzie,to przyjadę do Ciebie na to tiramisu... :D
Ostatnio zmieniony pt 23 cze, 2006 16:04 przez KRUPCZATKA, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
Aleksandra Kaczmarska
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: śr 23 cze, 2004 22:20
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: Aleksandra Kaczmarska »

a ja mam taki przepis na biszkopt 6 jaj oddzielić zółtka od białek i z białek ubić sztywną pianę
do żółtek dodać szklanke cukru i 1 cukier waniliowy dobrze zmiksować dodać szklankę mixu glutenexu i 1i pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja dodaję celiko) do tego powoli łyżką domieszać pianę z białek aż powstanie jednolita masa piec ok 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku :D :D
25 lat - celiakia wykryta w 1 roku życia
Nawrót
ODPOWIEDZ