Tiramisu
Moderator: Moderatorzy
Tiramisu
Witajcie jestem nowa i dopiero wgryzam się w dietę bezglutenową #-o nie wiem czy Wam się to spodoba ale będę się z Wami co jakiś czas dzieliła przepisami z rejonów w których mieszkam (może komuś się spodoba i wypróbuje) 8-[
TIRAMISU - deser włoski wersja dla dorosłych (dzieci)
Ser Mascarpone 500 g (dostępny w supermarketach 2x250) cena za op. 9 zł -
cukier 30 g
jajka 6 szt
biszkopty podłużne 200 g (dwie warstwy)- znalazła takie bezglutenowe firmy schaer może u Nas w Polsce też są jakieś podobne http://www.schaer.com/it/prodotti/torte ... io/65.html
alkohol np.koniak (starta skórka z cytryny) do smaku ilość wg gustu ale nie za dużo bo masa się rozpłynie 25 g lepiej więcej dodać do kawy
Kawa z ekspresu (mleko dla dzieci) do nasączania biszkoptów
kawa prawdziwa (kakao) do posypania
Żółtka ubijamy z cukrem i następnie dodajemy mascarpone. Dodajemy alkohol (wersja dla dzieci skórkę z cytryny). Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową łyżką nie mikserem bo się roztrzepie.
Do naczynia szklanego lub plastikowego (średnio wysokie) na spód układamy namaczane w kawie z alkoholem (wersja dla dzieci w mleku bez alkoholu) biszkopty. Na to wlewamy połowę masy serowej i posypujemy kawą (kakao). Następnie układamy inaczej niż poprzednim razem biszkpoty namaczane w kawie (mleku) i wylewamy resztę masy na wierzch i posypujemy kawą lub kakao. Następnie wkładamy do lodówki na parę godzin. Ja zazwyczaj robię to wieczorem na następny dzień.
SMACZNEGO
TIRAMISU - deser włoski wersja dla dorosłych (dzieci)
Ser Mascarpone 500 g (dostępny w supermarketach 2x250) cena za op. 9 zł -
cukier 30 g
jajka 6 szt
biszkopty podłużne 200 g (dwie warstwy)- znalazła takie bezglutenowe firmy schaer może u Nas w Polsce też są jakieś podobne http://www.schaer.com/it/prodotti/torte ... io/65.html
alkohol np.koniak (starta skórka z cytryny) do smaku ilość wg gustu ale nie za dużo bo masa się rozpłynie 25 g lepiej więcej dodać do kawy
Kawa z ekspresu (mleko dla dzieci) do nasączania biszkoptów
kawa prawdziwa (kakao) do posypania
Żółtka ubijamy z cukrem i następnie dodajemy mascarpone. Dodajemy alkohol (wersja dla dzieci skórkę z cytryny). Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową łyżką nie mikserem bo się roztrzepie.
Do naczynia szklanego lub plastikowego (średnio wysokie) na spód układamy namaczane w kawie z alkoholem (wersja dla dzieci w mleku bez alkoholu) biszkopty. Na to wlewamy połowę masy serowej i posypujemy kawą (kakao). Następnie układamy inaczej niż poprzednim razem biszkpoty namaczane w kawie (mleku) i wylewamy resztę masy na wierzch i posypujemy kawą lub kakao. Następnie wkładamy do lodówki na parę godzin. Ja zazwyczaj robię to wieczorem na następny dzień.
SMACZNEGO
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
brzmi smakowicie....jak jeszcze zyłam w błogiej glutneowej nieświadomosci, to robiła tiramisu z biszkoptami normalnym! ah co to były za czasy! nie wiem czy u nas mozna gdzieś kupić biszkopty o ktorych powyżej/ jesli ktoś spotka, to prosze żeby powiedział. (tanie pewno nie będą;-) ale od świeta można zaszalec
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Z biszkoptami nie ma najmniejszego problemu, np.:
http://sklep.celiakia.pl/product_info.p ... cts_id=169
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/30
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... fc6a3b83e8
a ostatecznie:
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... fc6a3b83e8
Smacznego!
http://sklep.celiakia.pl/product_info.p ... cts_id=169
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/30
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... fc6a3b83e8
a ostatecznie:
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... fc6a3b83e8
Smacznego!
Dziewczyny... dlaczego to zrobiłyście?!?
Siedzę teraz przed monitorem... patrzę w to zdjęcie... i prawie płaczę :? ... ja też takie chcę zjeść!!!
Wiecie co, a może zaczniecie robić sprzedaż wysyłkową - obiecuję żę będę pierwszym zamawiającym
A tak przy okazji zagadka - wiecie jakie jest ulubione ciasto pracodawcy?... oczywiście Tyraj-Misiu
Siedzę teraz przed monitorem... patrzę w to zdjęcie... i prawie płaczę :? ... ja też takie chcę zjeść!!!
Wiecie co, a może zaczniecie robić sprzedaż wysyłkową - obiecuję żę będę pierwszym zamawiającym
A tak przy okazji zagadka - wiecie jakie jest ulubione ciasto pracodawcy?... oczywiście Tyraj-Misiu
lat 29, diagnoza - choroba Duhringa (VIII 2004)
Najprostszy na świecie biszkopt: ubić pianę z czterech białek, ubijać dalej dodając trzy czwarte szklanki cukru, ubijać dalej dodając żółtka.Przestać ubijać .Wsypać do miski trzy czwarte szklanki mixu glutenexu (to kryptoreklama, ale uważam, że jest najlepszy do wszystkiego!) i łyżeczkę proszku, np. celiko. Zamieszać. Dodać jeszcze łyżkę oleju i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Zawsze! się udaje
Sorki, to nie ten temat. Agniesiu, plizzzz, zrób coś
Sorki, to nie ten temat. Agniesiu, plizzzz, zrób coś
Ostatnio zmieniony czw 22 cze, 2006 16:22 przez asiar, łącznie zmieniany 1 raz.
- KRUPCZATKA
- Nowicjusz
- Posty: 24
- Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
- Lokalizacja: Koszalin
A ja mam necik... I sprawdzę ten Twój przepisik Aguś...
A jak mi nie wyjdzie,to przyjadę do Ciebie na to tiramisu...
A jak mi nie wyjdzie,to przyjadę do Ciebie na to tiramisu...
Ostatnio zmieniony pt 23 cze, 2006 16:04 przez KRUPCZATKA, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
- Aleksandra Kaczmarska
- Nowicjusz
- Posty: 38
- Rejestracja: śr 23 cze, 2004 22:20
- Lokalizacja: Żyrardów
a ja mam taki przepis na biszkopt 6 jaj oddzielić zółtka od białek i z białek ubić sztywną pianę
do żółtek dodać szklanke cukru i 1 cukier waniliowy dobrze zmiksować dodać szklankę mixu glutenexu i 1i pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja dodaję celiko) do tego powoli łyżką domieszać pianę z białek aż powstanie jednolita masa piec ok 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku
do żółtek dodać szklanke cukru i 1 cukier waniliowy dobrze zmiksować dodać szklankę mixu glutenexu i 1i pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja dodaję celiko) do tego powoli łyżką domieszać pianę z białek aż powstanie jednolita masa piec ok 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku
25 lat - celiakia wykryta w 1 roku życia
Nawrót
Nawrót