ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ

Post autor: vixi »

Przepyszny deser,który jak byłam mała robiła mi mama:

SKŁAD:
- szklanka kaszki kukurydzianej (troszkę też na oko w zależności od konsystencji)
- szklanka wody
- 2 szklanki tłuściutkiego mleka
- 3 łyżki miodu a może nawet 4
- 2-3 łyżek cukru
- łyżka masła - prawdziwego
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- łyżka tartej bułki można też użyć kaszki
- tłuszcz do formy

Kaszę wsypać do rondla z wodą wymieszaną z mlekiem - 1 szklanką mleka - i zagotować mieszając. Dolać pozostałe mleko i gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z ostudzoną masą i wymieszać. Dodać opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszką. Włożyć masę i posmarować miodem. Zapiekać pod przykryciem w srednio nagrzanym piekarniku około 20 minut. Uwaga jeśli ktoś lubi bardziej t można dodać do masy miód lub cukier.

SMACZNEGO!!!
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

Mmmmm, szczęśliwi posiadający piekarnik :D Ja jeszcze 3 miesiace i będę mogla robić takie pyszności :lol:
Jest miłość wariatka egoistka gapa
ODPOWIEDZ