"Torcik Stasi"

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wiki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: wt 22 cze, 2004 10:44
Lokalizacja: Warszawa

"Torcik Stasi"

Post autor: Wiki »

Moja przyszła teściowa poczęstowała mnie dosyć prostym w wykonaniu deserem. Jak dla mnie - torcik bomba!

Potrzebne są następujące sładniki:
- masło roślinne,
- 1/2 szklanki cukru (może być więcej, najlepiej drobny)
- cukier waniliowy
- 7-8 jabłuszek (jak jabłka duże to z pięć)

Jabłka ucieramy na tarce (większe oczka), posypujemy cukrem, ale nie tym odmierzonym (1/2) szklanki będzie potrzebne do kremu. Pozostawiamy starte jabłka posypane cukrem na jakieś 15 min, a potem odciskamy sok.

Krem:
masło roślinne ucieramy z 1/2 szklanki cukru + dodajemy do tego cukier waniliowy.

Następnie utarty krem mieszamy z odciśniętymi jabłkami.

W dużej salaterce bądź tortownicy układamy na dnie biszkopty bezglutrnowe i na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Wstawiamy do lodówki.

W międzyczasie rozrabiamy galaretkę - smak wg uznania, jak wystygnie polewamy torcik i oczywiście spowrotem wstawiamy do lodówki.

Proste i bardzo smaczne.
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

Zrobiłam ten torcik na biszkopcie (na biszkopcie anakon :-)) ) i dobrze, że wzięłam większą tortownicę a nie małą (w miarę proporcjonalnie zwiększyłam składniki) - wyszło pycha!!
ODPOWIEDZ