Deser Noego

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Deser Noego

Postprzez Nastka » Wt 03 lip, 2007 13:53

Jest to deser dla osób, które lubią niekonwencjonalne smaki ;)
Podobno deser ten Noe przyrządził z żywności która mu pozostała po przybyciu na ląd po potopie. W oryginale przyrządzany jest z pszenicą, ale bezglutenowa wersja jest z ryżem.

Składniki:
1.5 szkl. ryżu
1 szkl. ciecierzycy
1 szkl. fasoli (najlepiej drobnej)
100 gr. moreli, umytych i drobno pokrojonych
100 gr. rodzynek pokrojonych
(można jeszcze dodać suszonych fig)
1 kg. cukru pudru

Umyć ciecierzycę i fasolę, włożyć do garnka z wodą, gotować aż do wrzenia i pozostawić na noc w tej wodzie.
Ciecierzycę i fasolę gotować aż zmiękną, jeśli woda wyparuje, należy dolać wody podczas gotowania. Dodać ryżu przed tym, aż ciecierzyca z fasolą całkowicie nie zmiękną i gotować. Dodać rodzynki i morele, gotować 15 min. po czym dodać cukru pudru. Po dodaniu cukru gotować do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Do części deseru można dodać startą skórkę pomarańczy.
Czasem przed zdjęciem z ognia dodaje się również szklankę mleka, wg. uznania.

Jeśli stwierdzimy że deser jest za mało słodki, można dodać cukru rozpuszczając w odrobinie wody.
Po ostygnięciu wlać do salaterek, posypać cynamonem, orzechami włoskimi lub orzechami laskowymi. Podawać schłodzone.

Przepis jest na cały garnek deseru, więc można jak najbardziej zmniejszyć proporcje.
Przepis jest łatwy, tylko gotowanie zajmuje trochę czasu. Smacznego! :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Trillion » So 07 lip, 2007 20:36

A jak ktoś nie może ciecierzycy i fasoli, to co pasuje do smaku na ich miejsce?

[ Dodano: Sob 07 Lip, 2007 20:37 ]
Na przykład bób - może być bób?
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
Avatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 88
Dołączył(a): Śr 30 lis, 2005 15:37
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Nastka » N 08 lip, 2007 18:38

Trillion napisał(a):A jak ktoś nie może ciecierzycy i fasoli, to co pasuje do smaku na ich miejsce?

[ Dodano: Sob 07 Lip, 2007 20:37 ]
Na przykład bób - może być bób?


Tak się zastanawiam nad tym bobem.. Jeśli lubisz smak bobu, to można spróbować, bo konsystencja na pewno będzie pasowała, oczywiście wtedy trzeba oddzielić od skórki i wrzucić dość późno, bo się rozgotuje. Tylko nie wiem czy posmak bobu będzie pasował do słodkiego smaku. Plusem jest to, że bobu nie trzeba moczyć.
Zamiast fasoli i grochu proponowałabym gotowane kasztany, one na pewno będą pasować, no i są bardzo odżywcze.
Apropos bobu, muszę chyba zrobić z niego jakieś danie, dawno go nie jadłam :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Deser Noego

Postprzez leosoon » Pn 17 lis, 2014 13:24

A ja muszę przyznać, że mi nie smakowała :(
Ale żadna to szkoda - znalazła swoje miejsce w zmodyfikowanej wersji chleba bananowego. Na tym już etapie smakuje wspaniale! :)
Subscribe for sas dumps training sessions to guarantee pass ku.edu Also get free download link for the next curry after getting success in scjp certification training ccent training, you can find a wonderful job at Benjamin Franklin Institute of Technology
leosoon
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 17 lis, 2014 13:09


Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości