Kasztany w syropie

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Kasztany w syropie

Post autor: Nastka »

Składniki:
- 500 gr dużych kasztanów
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka wanilii

Obrać kasztany ze skorupy, włożyć do gorącej wody i pozostawić, aż pozostałą na kasztanach skórka zmięknie. Po ostygnięciu obrać ze skórki. Cukier puder zmieszać z wodą i gotować aż się rozpuści. Wrzucić kasztany i gotować przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i pozostawić kasztany w garnku na pól dnia/jeden dzień. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, dodać wanilię (bez również są smaczne). Podawać na zimno.

Ja zrobiłam zapas na zaś i zawekowałam w małe słoiczki. Polecam
Ostatnio zmieniony ndz 23 gru, 2007 23:33 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Do czego można podawać takie kasztany? Pomyślałam o lodach...może (jeszcze) inaczej? Czy wyjdą takie miękkie, że można rozsmarować np. na naleśniki?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Pure z kasztanów

Post autor: Nastka »

Kasztany takie właściwie jada się jak trufle czy czekoladki, ale oczywiście można improwizować, podać np. na bitej śmietanie albo właśnie z lodami. Te akurat tak miękkie nie wyjdą.

Podaję przepis na pure, które można będzie posmarować na kanapkę. Jadałam takie pure często w dzieciństwie.

1.8 kg kasztanów
4 szklanki wody
3 szklanki cukru
wanilia
ewent. mleko do smaku

Naciąć wszystkie kasztany nożem, włożyć do dużego garnka, napełnić wodą tak, aby były przykryte. Gotować do tej pory, aż skorupa będzie odchodziła z łatwością. Kasztany wyjąć z wody, obrać ze skorupy i skórki.
Nagrzać piekarnik do 175 st. Do miski żaroodpornej włożyć kasztany, 4 szklanki wody, cukier i wanilię. Piec kasztany ok 2-3 godzin. Miska musi być odkryta. Co pół godziny wymieszać i sprawdzać, czy roztwór osiągnął konsystencję syropu. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie zmiksować i doprowadzi do konsystencji pure. Można rozrzedzić mlekiem.
Pure można podzielić na porcje i zamrozić w torebkach foliowych lub też zawekować w słoiczki.
Obrazek
ODPOWIEDZ