GOFRY

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

Składniki:
gofry
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki wody
ZNALAZŁAM TAKI PRZEPIS. JUTRO PEWNIE WYPROBUJĘ.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

czekam na opinie :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

mówią, że genialne, sama na pewno wypróbuję, to najprostszy skład, właśnie o taki mi chodziło :D :
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,33 ... index.html
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Post autor: Anula80 »

Faktycznie przepis nie jest skomplikowany. Może wypróbuję :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

Zrobiłam i fakt są dobre. Idealne na kolację do np. białego sera itp. Ja dodałam jednak 1 jajo i proszek do pieczenia. Polecam. Można nawet dodać więcej wody i poczekać trochę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

są świetne, ja piekłam w piekarniku w silikonowych formach. zrobiłam je na słono z ziołami. mam swoje domowe oryginalne pieczywko :)
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

Brakło mi dzisiaj pieczywa, a mój sklep bio zamknęli mi przed nosem. Więc potrzeba... namoczyłam płatki gryczane, dodałam wody, mąki i jajo. Wszystko wrzuciłam do gofrownicy, ale trzymałam dłużej, aby były chrupkie. Pieczywko jak ta lala :)
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: GOFRY

Post autor: xymi »

moje gofry wychodzą a chrupiące. Trzeba pamiętać aby po wyciągnięciu z gofrownicy odstawić na kratkę. W celu odświezenia na następny dzień, wsadzam do tostera lub na ruszt na tosterze.

-250 ml mleka
-70g cukru bialego
-250 mąki (daję mix schar mix it)
-70g masła roztopionego
-3 jajka
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Do ubitej białkowej masy, dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję budyniu.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: GOFRY

Post autor: monisiak81 »

Leeloo pisze:są świetne, ja piekłam w piekarniku w silikonowych formach. zrobiłam je na słono z ziołami. mam swoje domowe oryginalne pieczywko :)
Leeloo? z którego z przepisów korzystałaś?
właśnie tak nabrałam ochoty na gofry, że zamówiłam formę sylikonową (nie mam gofrownicy - więc zamówiłam taką do piekarnika),
będę wdzięczna za podpowiedź, ew. też ile czasu piekłaś w piekarniku?
z góry serdeczne dzięki :*
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

Robiłam te z linku, który podałam w poście.
Piekłam aż mi się organoleptycznie spodobały g:P możesz sprawdzać patyczkiem jak ciasto, ale generalnie czas podany w przepisie jest ok.
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: GOFRY

Post autor: helenae1 »

Kupiłam właśnie gofrownicę, więc zaczynają się próby.
Kiedy tylko osiągnę zadowalający efekt - pojawi się w tym miejscu przepis :D
Trzymajcie kciuki :oops:
Klementyna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn 30 lis, 2015 16:07

Re: GOFRY

Post autor: Klementyna »

Ja gofry kilka razy zrobiłam z powyższego przepisu i wyszły mi bardzo dobre. Tylko, ze u mnie było trochę więcej sztuk, bo mam inną gofrownicę, taką małą z serduszkami z Rossmanna kupioną chyba z 10 lat temu ;) ale cały czas śmiga, tylko, że gofry mają kształt serduszek. Chcę sobie kupić teraz taką zwykłą.
konwalia55
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: pn 23 maja, 2016 09:48

Re: GOFRY

Post autor: konwalia55 »

Kiedyś próbowałam zrobić gofry, ale z takiego tradycyjnego przepisu znalezionego gdzieś w książce u mamy. Niestety wyszło z nich nic i po tej próbie już więcej nie podeszłam do gofrownicy... Ale jak tutaj tak zachwalacie taki prosty przepis to może jeszcze raz odważę i zobaczę co z tego wyjdzie :) Tylko najpierw muszę poczekać, aż narzeczony kupi mi w prezencie upragnioną gofrownicę :D
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: GOFRY

Post autor: helenae1 »

helenae1 pisze:Kupiłam właśnie gofrownicę, więc zaczynają się próby.
Kiedy tylko osiągnę zadowalający efekt - pojawi się w tym miejscu przepis :D
Trzymajcie kciuki :oops:
Jako już doświadczona gofrowniczka piszę:
Gofry bezglutenowe można robić z każdego "zwykłego" przepisu,
jeśli możecie jeść jajka i mleko, to zamiast mąki dajcie "Uniwersalny koncentrat..." firmy Bezgluten.
Tylko trochę mniej - bo po chwili pęcznieje i wyjdą za twarde.
Lepiej dać też jedno jajko więcej ;-)

Moje eksperymenty obejmują do tej pory mieszanki:
- mąki kasztanowej, kokosowej, gryczanej, ziemniaczanej, maniok, cieciorka +zawsze uniw. koncentrat
- rzadko daję ryżową i kukurydzianą, bo zatwardzają ciasto,
- czasem odważnie łyżkę owsianej, bo mi owsianka nie szkodzi.
Im więcej różnych mąk, tym smak mniej "płaski".
Koniecznie bezglutenowy proszek do pieczenia.

Metodą prób i błędów można osiągnąć wszystko ;-)
Smacznego ;-)
Lina
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt 13 maja, 2022 19:13

Re: GOFRY

Post autor: Lina »

Uwielbiam gofry i lądują na moim talerzu w każdy weekend. :) Moje ostatnie odkrycie to gofry jabłkowe o smaku szarlotki https://www.facetikuchnia.com.pl/gofry- ... szarlotki/. Niestety ich wadą jest długi czas pieczenia ok. 10-12 minut, ale zapewniam, że warto poczekać. A drugi przepis, jaki polecam to gofry z mąki ryżowej i mleczka kokosowego: https://zdrowomaniak.pl/gofry-z-maki-ryzowej/. Pasują w wersji na słodko i wytrawnej. Ja najbardziej lubię z hummusem. :)
ODPOWIEDZ