GOFRY

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: GOFRY

Postprzez Anja » Śr 23 kwi, 2014 13:38

Składniki:
gofry
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki wody
ZNALAZŁAM TAKI PRZEPIS. JUTRO PEWNIE WYPROBUJĘ.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » Śr 23 kwi, 2014 14:59

czekam na opinie :D
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7148
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » N 27 kwi, 2014 00:42

mówią, że genialne, sama na pewno wypróbuję, to najprostszy skład, właśnie o taki mi chodziło :D :
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,33 ... index.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7148
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez Anula80 » N 27 kwi, 2014 09:49

Faktycznie przepis nie jest skomplikowany. Może wypróbuję :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Postprzez Anja » Śr 07 maja, 2014 20:32

Zrobiłam i fakt są dobre. Idealne na kolację do np. białego sera itp. Ja dodałam jednak 1 jajo i proszek do pieczenia. Polecam. Można nawet dodać więcej wody i poczekać trochę.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » Śr 07 maja, 2014 22:41

są świetne, ja piekłam w piekarniku w silikonowych formach. zrobiłam je na słono z ziołami. mam swoje domowe oryginalne pieczywko :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7148
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez Anja » So 10 maja, 2014 21:03

Brakło mi dzisiaj pieczywa, a mój sklep bio zamknęli mi przed nosem. Więc potrzeba... namoczyłam płatki gryczane, dodałam wody, mąki i jajo. Wszystko wrzuciłam do gofrownicy, ale trzymałam dłużej, aby były chrupkie. Pieczywko jak ta lala :)
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Postprzez xymi » Śr 11 lut, 2015 11:51

moje gofry wychodzą a chrupiące. Trzeba pamiętać aby po wyciągnięciu z gofrownicy odstawić na kratkę. W celu odświezenia na następny dzień, wsadzam do tostera lub na ruszt na tosterze.

-250 ml mleka
-70g cukru bialego
-250 mąki (daję mix schar mix it)
-70g masła roztopionego
-3 jajka
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Do ubitej białkowej masy, dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję budyniu.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: GOFRY

Postprzez monisiak81 » Śr 11 lut, 2015 14:40

Leeloo napisał(a):są świetne, ja piekłam w piekarniku w silikonowych formach. zrobiłam je na słono z ziołami. mam swoje domowe oryginalne pieczywko :)

Leeloo? z którego z przepisów korzystałaś?
właśnie tak nabrałam ochoty na gofry, że zamówiłam formę sylikonową (nie mam gofrownicy - więc zamówiłam taką do piekarnika),
będę wdzięczna za podpowiedź, ew. też ile czasu piekłaś w piekarniku?
z góry serdeczne dzięki :*
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » Śr 11 lut, 2015 16:26

Robiłam te z linku, który podałam w poście.
Piekłam aż mi się organoleptycznie spodobały g:P możesz sprawdzać patyczkiem jak ciasto, ale generalnie czas podany w przepisie jest ok.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7148
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez helenae1 » Śr 28 paź, 2015 13:50

Kupiłam właśnie gofrownicę, więc zaczynają się próby.
Kiedy tylko osiągnę zadowalający efekt - pojawi się w tym miejscu przepis :D
Trzymajcie kciuki :oops:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: GOFRY

Postprzez Klementyna » Pn 14 gru, 2015 18:44

Ja gofry kilka razy zrobiłam z powyższego przepisu i wyszły mi bardzo dobre. Tylko, ze u mnie było trochę więcej sztuk, bo mam inną gofrownicę, taką małą z serduszkami z Rossmanna kupioną chyba z 10 lat temu ;) ale cały czas śmiga, tylko, że gofry mają kształt serduszek. Chcę sobie kupić teraz taką zwykłą.
Klementyna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 30 lis, 2015 17:07

Re: GOFRY

Postprzez konwalia55 » N 29 maja, 2016 20:38

Kiedyś próbowałam zrobić gofry, ale z takiego tradycyjnego przepisu znalezionego gdzieś w książce u mamy. Niestety wyszło z nich nic i po tej próbie już więcej nie podeszłam do gofrownicy... Ale jak tutaj tak zachwalacie taki prosty przepis to może jeszcze raz odważę i zobaczę co z tego wyjdzie :) Tylko najpierw muszę poczekać, aż narzeczony kupi mi w prezencie upragnioną gofrownicę :D
konwalia55
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 23 maja, 2016 09:48

Re: GOFRY

Postprzez helenae1 » Śr 15 cze, 2016 10:27

helenae1 napisał(a):Kupiłam właśnie gofrownicę, więc zaczynają się próby.
Kiedy tylko osiągnę zadowalający efekt - pojawi się w tym miejscu przepis :D
Trzymajcie kciuki :oops:


Jako już doświadczona gofrowniczka piszę:
Gofry bezglutenowe można robić z każdego "zwykłego" przepisu,
jeśli możecie jeść jajka i mleko, to zamiast mąki dajcie "Uniwersalny koncentrat..." firmy Bezgluten.
Tylko trochę mniej - bo po chwili pęcznieje i wyjdą za twarde.
Lepiej dać też jedno jajko więcej ;-)

Moje eksperymenty obejmują do tej pory mieszanki:
- mąki kasztanowej, kokosowej, gryczanej, ziemniaczanej, maniok, cieciorka +zawsze uniw. koncentrat
- rzadko daję ryżową i kukurydzianą, bo zatwardzają ciasto,
- czasem odważnie łyżkę owsianej, bo mi owsianka nie szkodzi.
Im więcej różnych mąk, tym smak mniej "płaski".
Koniecznie bezglutenowy proszek do pieczenia.

Metodą prób i błędów można osiągnąć wszystko ;-)
Smacznego ;-)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Poprzednia strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości