GOFRY

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Gofry dla mnie to mój chleb. Doszłam do perfekcji w ich pieczeniu z mak bezglutenowych, bez jajek... Wychodzą bardziej chrupiące, gdy nie dajemy do ciasta oleju, żadnego tłuszczu i dodamy maki amarantusowej.
Przepis:
Składniki:
1 kubek mąki owsianej bezglutenowej
1 kubek maki amarantusowej
1 kubek mieszanki: mąka dyniowa, quinoa, orzechowa (orzechy włoskie, słonecznik, siemię lniane), gryczana,
Woda mineralna
1 żółtko
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki cukru (można dać go mniej lub wcale)
Oliwa do smarowania gofrownicy

Wszystkie suche składniki wymieszać + żółtko jajka (niekoniecznie) dolewac wodę mineralną gazowaną i miksować aby powstało ciasto gęste jak na nalesniki...
Ostatnio zmieniony sob 17 gru, 2011 20:59 przez PUMA, łącznie zmieniany 1 raz.
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 76
Rejestracja: sob 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: parówka »

:P A ja się nie bawię w żadne mieszanki różnych mąk b/g. Kupiłam z Glutenexu "Mix - koncentrat ciasta bezglutenowego" i tylko z tego robię ciasto gofrowe. Mogę jajka , więc dodaję 1 żółtko. Tylko ciasto musi byc naprawdę rzadkie, jak na nalesniki albo bardziej. Smaruję gofrownicę kawałeczkiem masła i leję ciasto. Lepiej nastawic temp na wyższą bo wtedy, jak wypraktykowałam, gotowe gofry są mniej gumiaste i mają ładny kolorek.
Niestety, na zimno nie są smaczne mimo dodatków typu owoce czy smietana. Ale z tymi glutenowymi to chyba też tak jest? Coś tam pamiętam jeszcze sprzed diety... :/
mamajulii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 29 paź, 2012 08:59
Lokalizacja: konstancin-jeziorna

Post autor: mamajulii »

witam , wypróbowałam dziś gofry z podanego tu na poprzedniej stronie przepisu
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju
po 3 czubate łyżki: mixu chleba, mąki ryżowej (drobnej), skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
Wszystko razem wymieszać, jeśli wyjdzie za gęste dolać odrobinę wody lub mleka (konsystencja gęstej śmietany). Wykładać na wysmarowaną tłuszczem i mocno rozgrzana gofrownicę.

gofrownicę ustawiam na moc grilowania (największą )
gofry wyszły super, dziecko zachwycone,dziękuję za sprawdzony przepis :)
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

gofry

Post autor: wiolek »

A ja mam przepis na gofry ryżowo-sojowe.
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżeczek proszku do pieczenia (oczywiście bezglutenowego)
1 łyżka cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
Wymieszać suche składniki, dodać mleko, olej, żółtka z jajek zmiksować. Białka ubić na pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy ok. 5 min.
Jedli wszyscy, chociaż bezglutenowy jest tylko syn. Jemu smakowały nawet na drugi dzień.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Post autor: Anula80 »

Jak mąka pszenna? To jest forum bezglutenowców
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kryształowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 08 sty, 2014 15:58

Re: GOFRY

Post autor: kryształowa »

ile przepisów *.* super
szamanka888
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: śr 19 lut, 2014 21:32

Re:

Post autor: szamanka888 »

agastaga pisze:Na oko :lol:
Robi sie tak samo jak na naleśniki, ale musi być gęstsze (konsystencja gęstej śmietany). Gofrownica bardzo gorąca i posmarowana olejem.
Aga

Robię tak samo:)
nicolag
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: sob 01 mar, 2014 13:37

Re: GOFRY

Post autor: nicolag »

Pyszne koniecznie muszę kupić gofrownicę.
tolanowak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn 24 mar, 2014 14:14

Re: GOFRY

Post autor: tolanowak »

Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wyporbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

ma ktoś naprawdę sprawdzony przepis na zdrowe gofry (bez mixów, bez niepotrzebnych składników)?
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

tolanowak pisze:Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wypróbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.
Ja robię na oleju ( jestem bez meczna )
4 jaja
0k 3 szkl wody ( 700 ml)
3/4 szkl cukru może być puder
3/4 szkl oleju
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia ja daję na oko z łyżeczke, do 2
70-80 dag mąki to tak z 4 szkl
Nieraz dzielę składniki na połowę, bo wychodzi z tego dość sporo.
Te gofry są pyszne, ale tylko na ciepło. Chrupkie i smaczne. Niestety na później się nie nadają. Jednak dla bez mlecznych niezły rarytasik :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Post autor: Anula80 »

A dla bezjajecznych? :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

Ojej, zamiast jaj, to nie wiem co się daje. Może jest coś zastępczego. Może coś ,, glutowatego' typu żelatyna. Albo mlekow w proszku, ale z laktozą. Ewentualnie sojowe w proszku, lu budyń sojowy. ( ten jadam i jest nawet smaczny)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Post autor: Leeloo »

w wolnej chwili pokombinuje nad tym ciastem. bezmleczne, bezjajeczne, bez cukru bo po co skoro na gofry pójdzie dżem/owoce/czekoalda/toffi itd.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Post autor: Anja »

A no cukier sprawia, że po upieczeniu są chrupkie. Można dodać ciemny cukier.
ODPOWIEDZ