GOFRY

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez PUMA » Cz 15 gru, 2011 20:24

Gofry dla mnie to mój chleb. Doszłam do perfekcji w ich pieczeniu z mak bezglutenowych, bez jajek... Wychodzą bardziej chrupiące, gdy nie dajemy do ciasta oleju, żadnego tłuszczu i dodamy maki amarantusowej.
Przepis:
Składniki:
1 kubek mąki owsianej bezglutenowej
1 kubek maki amarantusowej
1 kubek mieszanki: mąka dyniowa, quinoa, orzechowa (orzechy włoskie, słonecznik, siemię lniane), gryczana,
Woda mineralna
1 żółtko
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki cukru (można dać go mniej lub wcale)
Oliwa do smarowania gofrownicy

Wszystkie suche składniki wymieszać + żółtko jajka (niekoniecznie) dolewac wodę mineralną gazowaną i miksować aby powstało ciasto gęste jak na nalesniki...
Ostatnio edytowano So 17 gru, 2011 21:59 przez PUMA, łącznie edytowano 1 raz
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez parówka » N 15 kwi, 2012 14:30

:P A ja się nie bawię w żadne mieszanki różnych mąk b/g. Kupiłam z Glutenexu "Mix - koncentrat ciasta bezglutenowego" i tylko z tego robię ciasto gofrowe. Mogę jajka , więc dodaję 1 żółtko. Tylko ciasto musi byc naprawdę rzadkie, jak na nalesniki albo bardziej. Smaruję gofrownicę kawałeczkiem masła i leję ciasto. Lepiej nastawic temp na wyższą bo wtedy, jak wypraktykowałam, gotowe gofry są mniej gumiaste i mają ładny kolorek.
Niestety, na zimno nie są smaczne mimo dodatków typu owoce czy smietana. Ale z tymi glutenowymi to chyba też tak jest? Coś tam pamiętam jeszcze sprzed diety... :/
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 76
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez mamajulii » Pn 05 lis, 2012 18:46

witam , wypróbowałam dziś gofry z podanego tu na poprzedniej stronie przepisu
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju
po 3 czubate łyżki: mixu chleba, mąki ryżowej (drobnej), skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
Wszystko razem wymieszać, jeśli wyjdzie za gęste dolać odrobinę wody lub mleka (konsystencja gęstej śmietany). Wykładać na wysmarowaną tłuszczem i mocno rozgrzana gofrownicę.

gofrownicę ustawiam na moc grilowania (największą )
gofry wyszły super, dziecko zachwycone,dziękuję za sprawdzony przepis :)
mamajulii
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn 29 paź, 2012 09:59
Lokalizacja: konstancin-jeziorna

gofry

Postprzez wiolek » Pn 05 lis, 2012 20:11

A ja mam przepis na gofry ryżowo-sojowe.
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżeczek proszku do pieczenia (oczywiście bezglutenowego)
1 łyżka cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
Wymieszać suche składniki, dodać mleko, olej, żółtka z jajek zmiksować. Białka ubić na pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy ok. 5 min.
Jedli wszyscy, chociaż bezglutenowy jest tylko syn. Jemu smakowały nawet na drugi dzień.
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Re: GOFRY

Postprzez Anula80 » Wt 24 gru, 2013 23:24

Jak mąka pszenna? To jest forum bezglutenowców
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Postprzez kryształowa » Śr 08 sty, 2014 17:50

ile przepisów *.* super
kryształowa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 08 sty, 2014 16:58

Re:

Postprzez szamanka888 » Śr 19 lut, 2014 22:35

agastaga napisał(a):Na oko :lol:
Robi sie tak samo jak na naleśniki, ale musi być gęstsze (konsystencja gęstej śmietany). Gofrownica bardzo gorąca i posmarowana olejem.
Aga



Robię tak samo:)
szamanka888
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 19 lut, 2014 22:32

Re: GOFRY

Postprzez nicolag » Wt 18 mar, 2014 13:23

Pyszne koniecznie muszę kupić gofrownicę.
nicolag
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): So 01 mar, 2014 14:37

Re: GOFRY

Postprzez tolanowak » Pn 24 mar, 2014 15:25

Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wyporbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.
tolanowak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 24 mar, 2014 15:14

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » So 12 kwi, 2014 20:39

ma ktoś naprawdę sprawdzony przepis na zdrowe gofry (bez mixów, bez niepotrzebnych składników)?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez Anja » Pn 21 kwi, 2014 13:31

tolanowak napisał(a):Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wypróbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.

Ja robię na oleju ( jestem bez meczna )
4 jaja
0k 3 szkl wody ( 700 ml)
3/4 szkl cukru może być puder
3/4 szkl oleju
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia ja daję na oko z łyżeczke, do 2
70-80 dag mąki to tak z 4 szkl
Nieraz dzielę składniki na połowę, bo wychodzi z tego dość sporo.
Te gofry są pyszne, ale tylko na ciepło. Chrupkie i smaczne. Niestety na później się nie nadają. Jednak dla bez mlecznych niezły rarytasik :)
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Postprzez Anula80 » Pn 21 kwi, 2014 18:27

A dla bezjajecznych? :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: GOFRY

Postprzez Anja » Pn 21 kwi, 2014 20:18

Ojej, zamiast jaj, to nie wiem co się daje. Może jest coś zastępczego. Może coś ,, glutowatego' typu żelatyna. Albo mlekow w proszku, ale z laktozą. Ewentualnie sojowe w proszku, lu budyń sojowy. ( ten jadam i jest nawet smaczny)
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: GOFRY

Postprzez Leeloo » Pn 21 kwi, 2014 21:50

w wolnej chwili pokombinuje nad tym ciastem. bezmleczne, bezjajeczne, bez cukru bo po co skoro na gofry pójdzie dżem/owoce/czekoalda/toffi itd.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: GOFRY

Postprzez Anja » Śr 23 kwi, 2014 07:39

A no cukier sprawia, że po upieczeniu są chrupkie. Można dodać ciemny cukier.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość