Jeżyki, szyszki

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Jeżyki, szyszki

Postprzez Agniesia » Wt 28 wrz, 2004 12:40

Podam wam przepis na moje ulubione jeżyki, myślę że i wam będą smakować a dzieciaki będą się zajadać :-)

Potrzebujemy:
12 szt. krówek ciągnących się, najlepsze są z firmy Zet Be
1 łyżka masła
1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)

Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku włożyć oczywiście obrane krówki :-) i doprowadzić na wolnym ogniu do całkowitego ich roztopienia, następnie wsypać ryż i szybko wszystko wymieszać, tak żeby ryż był oblepiany przez rozpuszczoną krówkę. Zdjać z ognia i szybko wyciągac łyżką nie za dyże porcje i formować kule. Najlepiej robic tą czynność we dwie osoby, jedna wyciąga a druga skleja :-) Uwaga bardzo gorące.
Po ostygnięciu gotowe do jedzenia. Powinny zrobić się twarde :-)

Mam nadzieje że ani w krówkach ani w ryżu preparowanym nie ma glutenu.

Obrazek
Ostatnio edytowano Śr 13 paź, 2004 18:45 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Wojtek » Wt 28 wrz, 2004 15:50

W krówkach,przynajmniej niektórych, jest syrop skrobiowy. Nie są one chyba bardzo pewne?
Wojtek
 

Postprzez Agniesia » Śr 29 wrz, 2004 10:17

Podaje skład surowcowy krówek: cukier, mleko w proszku, syrop, tłuszcz
I jak są ok, czy lepiej ich unikać :?:
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Śr 29 wrz, 2004 10:24

Mam rewelacyjna wiadomość, dzwoniłam do producenta krówek (tel. był na opakowaniu) i zapytałam jaki syrop dodają do krówek. Bardzo miły pan odpowiedział, że dodają syrop ziemniaczany, że jak by dodawał skrobi pszennej to krówka już by nie była krówką :-) znaczy się nie miałaby odpowiedniego smaku :-)
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Jola-Gabrysia » Cz 30 wrz, 2004 11:17

Jakiej firmy te krówki
Avatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 08:13
Lokalizacja: LUBLIN

Postprzez Agniesia » Cz 30 wrz, 2004 12:42

Już pisałam ,podając przepis ale co tam mogę jeszcze raz podać; krówki firmy Zet Be z Czerniejewa
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Beata Bylina » Cz 30 wrz, 2004 16:47

A może KTOŚ zna przepis na "szyszki"bez mleka.Czy krówki sojowe mają w składzie mleczko :?:

Gorąco pozdrawiam Beata :mrgreen:
Avatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 222
Dołączył(a): Wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez Alka » Pt 01 paź, 2004 08:34

Krówki sojówki fundacji Przekreślony kłos, skład: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny Soymil, syrop kukurydziany, kazeinian sodowy, mono i dwugliceryd kwasów tłuszczowych - emulgator, lecytyna sojowa - emulgator, barwnik naturalny anatto.
Pozdrófki
Alka
Alka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Śr 11 sie, 2004 12:43

Postprzez agastaga » Pt 01 paź, 2004 10:59

Jeśli się nie mylę to krówki z Dr Soya też są bez glutenu i mleka.

A ja szyszki robię z pokruszonych wafli i rozpuszczonej w mleku sojowym czekolady. Też pycha.
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 130
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez Beata Bylina » Cz 07 paź, 2004 19:11

Krówek sojówek niestety ostatnio u nas brak.Dzisiaj zrobiłam szyszki z wyrobu czakoladopodobnego "Staś"[kupiłam w Glutenexie].Roztopiłam czekoladę i wymieszałam z preparowanym ryżem.W pierwszej chwili,myślałam ,ze się nie uformują,ale udało się!

Gorąco pozdrawiam Beata :wink:
Avatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 222
Dołączył(a): Wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez AngelFromHell » Pn 22 sie, 2005 22:27

mm uwielbiam takie szyszki tylko zawsze jeszcze dodawalam kakao. Tylko u mnie zeby znalezc gdzies w sklepie ryz preparowany to jest ogromny problem.. nie widzialam go juz z dobry rok.. :(
In the arms of the angel..
AngelFromHell
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 24
Dołączył(a): So 20 sie, 2005 17:06
Lokalizacja: krAina disneYa

Jeżyki...

Postprzez salcia » Wt 11 paź, 2005 23:07

Przepis na jeżyki:)
Masa z kakao:
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
2 paczki łakoci bezglutenowych.
Wiórki kokosowe.

Składniki tak jak robimy masę-rozpuścić margarynę,dodac cukier,mleko,kakao.Wymieszac ,zagotowac 5 minut.Zostawic aż masa ostygnie.
Do chłodnej masy dodac jajko,wymieszac.
Do masy dodać pokruszone na drobno- herbatniczki,ja dodaję czasem do tego pokruszone sucharki.Wymieszac,formowac jeżyki.
Obtoczyc w wiórkach kokosowych.Kiedy masa zastygnie są super,najlepiej na drugi dzień.
Moja córa zajada się nimi.Najczęściej masę stosuję do wafli ,zawsze robię jej więcej i zostaje na jeżyki właśnie.:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Avatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 255
Dołączył(a): Pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez justyna5 » Śr 19 kwi, 2006 17:54

Moja mama takie właśnie robiłą .. z tą kostką masła.. ale doszła do wniosku że to drogi interes :) może miała racje
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pn 17 kwi, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Postprzez Sonka » Śr 19 kwi, 2006 18:08

a bez jajka wyjdzie ?
Avatar użytkownika
Sonka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Wt 21 mar, 2006 15:17
Lokalizacja: skądinąd

Postprzez justyna5 » Śr 19 kwi, 2006 18:21

Moja mama jajek nie dodawała.. :)
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pn 17 kwi, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Następna strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość