Jeżyki, szyszki

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Jeżyki, szyszki

Post autor: Agniesia »

Podam wam przepis na moje ulubione jeżyki, myślę że i wam będą smakować a dzieciaki będą się zajadać :-)

Potrzebujemy:
12 szt. krówek ciągnących się, najlepsze są z firmy Zet Be
1 łyżka masła
1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)

Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku włożyć oczywiście obrane krówki :-) i doprowadzić na wolnym ogniu do całkowitego ich roztopienia, następnie wsypać ryż i szybko wszystko wymieszać, tak żeby ryż był oblepiany przez rozpuszczoną krówkę. Zdjać z ognia i szybko wyciągac łyżką nie za dyże porcje i formować kule. Najlepiej robic tą czynność we dwie osoby, jedna wyciąga a druga skleja :-) Uwaga bardzo gorące.
Po ostygnięciu gotowe do jedzenia. Powinny zrobić się twarde :-)

Mam nadzieje że ani w krówkach ani w ryżu preparowanym nie ma glutenu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 13 paź, 2004 18:45 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Wojtek

Post autor: Wojtek »

W krówkach,przynajmniej niektórych, jest syrop skrobiowy. Nie są one chyba bardzo pewne?
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Podaje skład surowcowy krówek: cukier, mleko w proszku, syrop, tłuszcz
I jak są ok, czy lepiej ich unikać :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Mam rewelacyjna wiadomość, dzwoniłam do producenta krówek (tel. był na opakowaniu) i zapytałam jaki syrop dodają do krówek. Bardzo miły pan odpowiedział, że dodają syrop ziemniaczany, że jak by dodawał skrobi pszennej to krówka już by nie była krówką :-) znaczy się nie miałaby odpowiedniego smaku :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

Post autor: Jola-Gabrysia »

Jakiej firmy te krówki
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Już pisałam ,podając przepis ale co tam mogę jeszcze raz podać; krówki firmy Zet Be z Czerniejewa
Obrazek
Awatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Beata Bylina »

A może KTOŚ zna przepis na "szyszki"bez mleka.Czy krówki sojowe mają w składzie mleczko :?:

Gorąco pozdrawiam Beata :mrgreen:
Alka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: śr 11 sie, 2004 12:43

Post autor: Alka »

Krówki sojówki fundacji Przekreślony kłos, skład: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny Soymil, syrop kukurydziany, kazeinian sodowy, mono i dwugliceryd kwasów tłuszczowych - emulgator, lecytyna sojowa - emulgator, barwnik naturalny anatto.
Pozdrófki
Alka
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Jeśli się nie mylę to krówki z Dr Soya też są bez glutenu i mleka.

A ja szyszki robię z pokruszonych wafli i rozpuszczonej w mleku sojowym czekolady. Też pycha.
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Awatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Beata Bylina »

Krówek sojówek niestety ostatnio u nas brak.Dzisiaj zrobiłam szyszki z wyrobu czakoladopodobnego "Staś"[kupiłam w Glutenexie].Roztopiłam czekoladę i wymieszałam z preparowanym ryżem.W pierwszej chwili,myślałam ,ze się nie uformują,ale udało się!

Gorąco pozdrawiam Beata :wink:
AngelFromHell
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: sob 20 sie, 2005 17:06
Lokalizacja: krAina disneYa

Post autor: AngelFromHell »

mm uwielbiam takie szyszki tylko zawsze jeszcze dodawalam kakao. Tylko u mnie zeby znalezc gdzies w sklepie ryz preparowany to jest ogromny problem.. nie widzialam go juz z dobry rok.. :(
In the arms of the angel..
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Jeżyki...

Post autor: salcia »

Przepis na jeżyki:)
Masa z kakao:
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
2 paczki łakoci bezglutenowych.
Wiórki kokosowe.

Składniki tak jak robimy masę-rozpuścić margarynę,dodac cukier,mleko,kakao.Wymieszac ,zagotowac 5 minut.Zostawic aż masa ostygnie.
Do chłodnej masy dodac jajko,wymieszac.
Do masy dodać pokruszone na drobno- herbatniczki,ja dodaję czasem do tego pokruszone sucharki.Wymieszac,formowac jeżyki.
Obtoczyc w wiórkach kokosowych.Kiedy masa zastygnie są super,najlepiej na drugi dzień.
Moja córa zajada się nimi.Najczęściej masę stosuję do wafli ,zawsze robię jej więcej i zostaje na jeżyki właśnie.:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: pn 17 kwie, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Post autor: justyna5 »

Moja mama takie właśnie robiłą .. z tą kostką masła.. ale doszła do wniosku że to drogi interes :) może miała racje
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
Awatar użytkownika
Sonka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: wt 21 mar, 2006 14:17
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: Sonka »

a bez jajka wyjdzie ?
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: pn 17 kwie, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Post autor: justyna5 »

Moja mama jajek nie dodawała.. :)
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
ODPOWIEDZ