Budyń i kisiel - król i książę deserów

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez kawia » Pt 29 maja, 2009 23:01

Budyń 4 porcje
W domu budyń robi się tak:
pół litra mleka zagotować z łyżką (mniej lub więcej) cukru
w czasie kiedy się gotuje w ćwierci szklanki zimnej wody rozpuścić czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Mleko, kiedy zaczyna podchodzic do góry odstawić z ognia, wlać pomału wode z rozmąconą mąką i ciągle mieszając doprowadzić pomału znowu do wrzenia. Jak się zagęści - gotowe.
Teraz smaki.
1. Waniliowy - gotowac mleko z kawałkiem posiekanej laski wanilii (pycha!)
2. Czekoladowy - dodać do wody z mąką łyżeczkę kakao (prawdziwego, ale może być i granulat typu nesquik, ale wtedy inne proporcej słodyczy) i dobrze rozmieszać
3. Owocowy - dowolny sok dodać do wody z mąką, byle nie świezy kwaśny, bo się mleko może zwarzyć
4. Karmelowy - na patelni skarmelizować cukier, albo rozpuścic kilka krówek ;) i dodać
Ostatnio edytowano Pt 29 maja, 2009 23:35 przez kawia, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kawia » Pt 29 maja, 2009 23:16

Budyń wyrafinowany, czyli krem angielski - 4 porcje
Ukręcić kogel mogel z 2 żółtek.
Zagotowac 1/2 l. mleka z wanilią - uwaga! Nie z cukrem waniliowym, bo, pomijając nawet kwestię czystości, mleko się zwarzy!!! . Laskę wanilii można dozować oszczędnie, kroic na kawałki, a po użyciu dokładnie umyć i użyć jeszcze raz.
Pomaleńku dodawać po trochu połowę gorącego mleka do kubeczka z koglem moglem, rozkręcać, aż będzie gładka masa, dodać ją do gorącego mleka i powoli doprowadzić do gęstości, ciągle mieszając. Powstanie gładki, pachnący krem, dośc rzadki, ale świetny do polania owoców, na zimno albo na ciepło, albo z lodami.
Krem lubi się przypalić, najlepiej go zagęszczać na płytce, albo w kąpieli wodnej.
Można dodać pół łyżeczki tapioki rozmieszanej w zimnym mleku, albo mąki kukurydzianej, wtedy będzie zagęszczony pewniej, a nie budyniowaty. Pycha!
Obrazek
Avatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kawia » Pt 29 maja, 2009 23:34

Kisiel - 4 porcje

Nic prostszego.
Dwie szklanki wody zagotować z cukrem,
w pół szklanki wody rozmieszać łyzkę mąki ziemniaczanej.
Dolac do garnuszka z wodą i mieszając doprowadzić do wrzenia, wtedy zgęstnieje.
Smaki: - dolać do gotującej się wody
1. Dowolny sok owocowy - równiez świeżo wyciskany, jeśli sok niezgęszczony, to trzeba zmniejszyć ilość wody. Można zrobić kisiel np. z zagotowanego soku wyciśnietego z jabłek, albo ze zmiksowanych truskawek. Sok może być tylko troche rozrzedzony wodą - według gustu.
2. Zimowy deser - utrzeć na grubej tarce jabłko, do kompotierek włożyć na dno jabłkowe wiórki, wycisnąć sok z pomarańczy, albo pokroic pomaranczę na drobne kawałki i dołożyć do jabłek. Wszystko zalać różowym kisielem z soku truskawkowego.
Obrazek
Avatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez violla » Śr 03 gru, 2014 17:41

A można zastąpić mleko krowie mlekiem sojowym lub kokosowym aby otrzymać budyń? Próbował ktoś?
Gdzieś czytałam,żze zamiast mąki ziemniaczanej, można użyć żelatyny w odpowiedniej proporcji (to wersja dla osób, które nie mogą ziemniaczanej).
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez Anula80 » Śr 03 gru, 2014 21:11

Ja z powodzeniem zastąpiłam mleko zwykłe ryżowym. Budyń do karpatki wyszedł bardzo smaczny. Z innych nie robiłam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez Leeloo » Śr 03 gru, 2014 21:52

myślę, że z każdym da radę.

co do żelatyny to bardziej galaretka wyjdzie..raczej. mąka zagęszcza, żelatyna zestala.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez violla » Śr 03 gru, 2014 22:26

Ryżowe mleko to z białego ryżu-prawda? Też średnio.... ryż biały i ziemniaki maja wysoka zawartość cukru. Dlatego szukałam zamiennika na tę mąkę ziemniaczaną ;) . Myślałam o żelatynie, gdyż kiedyś chcąc zrobić galaretkę rozmieszałam żelatynę w zbyt dużej ilości wody i nie stężało się, tylko lekko zgęstniało, właśnie jak kisiel. toteż sobie przypomniałam, ze gdzieś o tym czytałam.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez violla » Cz 11 gru, 2014 18:57

Czy mleko sojowe i napój sojowy, to jest to samo? W zdrowej żywności były tylko napoje sojowe, dosładzane cukrem (grrrr) i teraz nie wiem czy to jest to samo, czy mam szukać konkretnie mleka.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez Leeloo » Cz 11 gru, 2014 19:26

to samo, ale składy w zależności od marki oczywiście się różnią. trochę cukru się znajdzie, kwestie sensoryczne, ale w naturalnych nie jest go dużo.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez pleomorfa » Cz 11 gru, 2014 20:04

Są też mleka (napoje/mleczka; z racji prawnych mlekiem nie może być to nazwane, bo mleko to wydzielina gruczołów sutkowych ssaków :D) sojowe niesłodzone, gdzie nie masz żadnych dodatkowych cukrów.

A co do ryżowego to można samodzielnie zrobić z ryżu brązowego, ale nie wiem jak to ze smakiem. Najbardziej z takich domowych i dozwolonych w diecie przeciwgrzybicznej podeszło mi migdałowe, domowe niedosładzane :).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3769
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez violla » Cz 11 gru, 2014 20:34

Hmmm..... wszędzie cukier :/ , nie obejdzie się? 1,5 łyżeczki na 100ml. To moim zdaniem dużo.... dla mnie raczej za dużo :( . Sojowego bez dodatku cukru nie znalazłam :( .

Migdałowe? Nie spotkałam takiego . A jak zrobić samemu takie mleko ryżowe lub migdałowe lub owsiane (podobno tez jest)?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez Leeloo » Cz 11 gru, 2014 20:51

viollu kilka razy podawałam super linki do mleczek domowych, teraz nie podam, bo siedzę w szpitalu na telefonie. Ale powinnaś znaleźć.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez kawia » N 08 lut, 2015 12:57

jeśli chodzi o mleczka ryżowe, migdałowe, orzechowe itd to polecam wszelkie blogi wegańskie.
Tam sa dokładne przepisy.
Np. http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/, http://smakoterapia.blogspot.com/ i inne.
Cukier można zastąpić np. stewią w proszku, pastylkach itp., syropem z agawy, jest teraz naprawdę dużo dostępnych zdrowych środków słodzących.
Obrazek
Avatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez sekunda » Śr 15 kwi, 2015 12:03

Czy to pół litra mleka rzeczywiście udaje wam się zagęścić jedną czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej?
Mi wyszła rzadka zupka mleczna... Dopiero jak dosypałam porządną czubatą łyżkę, a nie łyżeczkę, miałam konsystencję budyniu. I to też niezbyt gęstego... :/
sekunda
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz 04 gru, 2014 20:27
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Budyń i kisiel - król i książę deserów

Postprzez Anula80 » Śr 15 kwi, 2015 12:23

Taka ilość mąki na pewno jest zbyt mała na taką ilość mleka na budyń
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Następna strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron