Deser bez mleka i pszenicy

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Deser bez mleka i pszenicy

Post autor: Sheep »

Ten przepis oryginalnie podała sabina w 2004 roku, ale przy moderowaniu się zapędziłam i popsułam :|

I jeszcze jeden przepis ze strony
Cytat:
www.kuchnia.3miasto.pl
, bez truskawek tez sie pewnie uda :) chociaz sa tez mrozone :lol: :

Deser awayuki
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 7 godz.
4 lyzki zelatyny,
2 filizanki wody,
3 filizanki cukru,
4 bialka,
2 lyzki otartej skorki cytrynowej,
4 lyzki soku z cytryny,
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.

1. Rozpuscic zelatyne w wodzie, kiedy specznieje dodac cukier, wstawic na maly
ogien, rozpuscic mieszajac, schlodzic do temp. pokojowej.
2. Truskawki oczyscic, umyc, podsuszyc na sciereczce.
3. Ubic piane na sztywno. Wlewajac schlodzona zelatyne ubijac dalej. Ubijajac
dodac sok i skorke z cytryny.
4. Gestniejaca mase wylozyc do prostokatnego naczynia o rownym dnie, lekko naoliwionego, wyrownac powierzchnie masy.
5. W mase powciskac rowno truskawki czubkami w dol (zostawic kilka do przybrania) i wstawic do lodowki na ok. 5-6 godz. (do stezenia).
6. Po stezeniu przewrocic do gory nogami i wyjac z formy, pokroic na kwadraty
wielkosci jednej porcji (przecietne jedno ciastko) tak, aby ciecie szlo
przez polowe truskawki.
7. Nakladac porcje na talerzyki, kazda przybrac dwoma cwiartkami truskawki ulozonymi na skos. Podawac jako deser do herbaty lub kawy.
Obrazek
ODPOWIEDZ