clafouti ze śliwkami

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzolka89
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: ndz 07 mar, 2010 16:58
Lokalizacja: Pyskowice

clafouti ze śliwkami

Post autor: dzolka89 »

Witam:) może ktoś już podawał taki przepis, ale ja nie znalazłam :)
Clafouti to przepyszne ciasto naturalnie bezglutenowe;P

Składniki:

Na ciasto:
4 jajka całe
2 łyżki cukru
2,5 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5l śmietany 12% gęstej

śliwki:
75dgk śliwek (mogą być mrożone, ale wtedy najlepiej ich nie rozmrażać)
2 łyżki śliwowicy (można pokombinować z inna wódką, ale nie próbowałam)
4 łyżki cukru

posypka:
cynamon + cukier waniliowy (wedle uznania:))

Do miski wsypać śliwki + cukier+ śliwowicę i odstawić na ok 15 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać cukrem ( nie przypali się, bez obaw:))
Ubić jajka +cukier + mąkę + śmietanę.
Do naczynia przełożyć śliwki razem z sokiem który puściły!! rozłożyć na całym danie, następnie zalać ciastem. Przykryte naczynie wstawić do rozgrzanego na 180-200 stopni ( w zależności od jakości piekarnika) pieca na 40-45 minut (musi się zarumienić). Podawać na ciepło zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, wierzch można posypać posypką lub cukrem pudrem, jak kto woli:)

p.s. Ciasto zaczyna rosnąc dopiero po jakichś 25 minutach, urośnie dosyć wysoko, ale po wyciągnięciu z pieca klapnie! ma konsystencję raczej ciasta gofrowego :p

Smacznego !!
ODPOWIEDZ