Krem cytrynowy (bez glutenu)

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Krem cytrynowy (bez glutenu)

Post autor: Agniesia »

Krem cytrynowy (bez glutenu)
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 3 żółtka (lub 3 jajeczka przepiórcze)
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/4 kostki masła (dla dzieci uczulonych na mleko kostka bezmlecznej margaryny)
- pół łyżeczki skórki cytrynowej
- sok z jednej soczystej cytryny

Sposób przyrządzania:

Tłuszcz wyjmij z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu, żeby zmiękł. Wlej żółtka albo jajeczka do malaksera i, nie przerywając jego pracy, wsypuj cukier, cukier puder, masło po kawałku, a na końcu stopniowo wlej sok z cytryny (do smaku). Jeśli dziecko jest uczulone na cytrynę, sok z cytryny można zastąpić innymi surowymi owocami np. wiśniami bez pestek (1/4 szklanki).
Obrazek
ODPOWIEDZ