Kajmak mleczny (bez glutenu)
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 1 paczka wafli bezglutenowych
- 1 szklanka mleka w proszku pełnotłustego
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- cukier wanilinowy ( niekoniecznie)
- 1/2 kostki masła
Sposób przyrządzania:
Mleko w proszku połącz z wodą. Wszystkie składniki włóż do garnka i podgrzej do zagotowania, ciągle mieszając. Gotuj, aż kajmak zacznie gęstnieć. Następnie włóż garnek do zimnej wody i mieszaj do momentu, gdy kajmak będzie gęsty, a kropla nie będzie spływać z talerzyka. Smaruj wafle i układaj jeden na drugim. Następnie przyciśnij deseczką i pozostaw tak na kilka godzin.
Kajmak mleczny (bez glutenu)
Moderator: Moderatorzy