Gofry - coś na ząb

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Patka,
Gofrownicy nie mozna otwierac dopoki leci z niej para. Moja gofrownica ma nagrzewanie od 1-6. Uzywam 4 lub 5. Z moich doswiadczen gofry nalepiej wychodza (te glutenowe tez), gdy uzyje sie mniej plynu. Ja biore obietosciowo po rowno maki i plynu. Pieke pierwszy krazek, jezeli potrzeba dodaje wiecej plynu -wody lub mleka.
Zycze powodzenia
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

dzięki wielkie za rady :D
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
Lokalizacja: Poznań

Post autor: mamadwójki »

Dzięki za przepisy na gofry i wszelkie rady! Właśnie upiekłam i zjadłam z moją Rodzinką bg sylwestrowe goferki - PYCHA!!!!! Za 2 godziny będzie serwowana pizza, ale tą już wielokortnie robiłam, oczywiście w wersji bg ....
Urszula
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: ndz 02 gru, 2007 15:33
Lokalizacja: Słupca

Gofry bez mleka, jaj, glutenu

Post autor: Urszula »

Patko,
Ja też nie mogę - oprócz glutenu - spożywać jajek i mleka, wypróbowałam ten sam przepis na gofry, co Ty i o dziwo wyszły :)
Zrobiłam z połowy składników (tak na wypadek porażki), trzymałam ciasto w maszynce (Philips Cucina 3w1) 8 min, wyszły dość elastyczne, ale dopieczone. Drugą partię trzymałam 11 min i wyszły bardziej suche i chrupiące.
Użyłam następującej mieszanki mąk:
- kukurydziana 1/3 szkl.
- ziemniaczana 1/3 szkl.
- ryżowa 1/6 szkl.
- skrobia kukurydziana 1/6 szkl.
- 1 łyżka mąki gryczanej

jeśli chodzi o płyny, to dałam 1 szkl. wody i 2 łyżki oleju. Jak na mój gust gofry z tego przepisu są trochę mało słodkie, więc następnym razem dodam więcej cukru.
alap
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pt 23 maja, 2008 17:30
Lokalizacja: Kraków

Post autor: alap »

Fajny przepis na gofry podałam z pośpiechu w temacie GOFRY JAK FAWORKI. Widzę, że zwolenników gofrów jest dużo, więc napiszę jeszcze raz, bo warto spróbować

- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN

- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej

- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN

- 1 łyżka oleju

- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
ja używam Bitej śmietany niskobiałkowej PKU w sprayu firmy LEHA z Bezglutenu

ten przepis jest fajny dodatkowo dla tych co nie mogą jeść jaj i mleczka
ODPOWIEDZ