Patka,
Gofrownicy nie mozna otwierac dopoki leci z niej para. Moja gofrownica ma nagrzewanie od 1-6. Uzywam 4 lub 5. Z moich doswiadczen gofry nalepiej wychodza (te glutenowe tez), gdy uzyje sie mniej plynu. Ja biore obietosciowo po rowno maki i plynu. Pieke pierwszy krazek, jezeli potrzeba dodaje wiecej plynu -wody lub mleka.
Zycze powodzenia
Gofry - coś na ząb
Moderator: Moderatorzy
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
Gofry bez mleka, jaj, glutenu
Patko,
Ja też nie mogę - oprócz glutenu - spożywać jajek i mleka, wypróbowałam ten sam przepis na gofry, co Ty i o dziwo wyszły
Zrobiłam z połowy składników (tak na wypadek porażki), trzymałam ciasto w maszynce (Philips Cucina 3w1) 8 min, wyszły dość elastyczne, ale dopieczone. Drugą partię trzymałam 11 min i wyszły bardziej suche i chrupiące.
Użyłam następującej mieszanki mąk:
- kukurydziana 1/3 szkl.
- ziemniaczana 1/3 szkl.
- ryżowa 1/6 szkl.
- skrobia kukurydziana 1/6 szkl.
- 1 łyżka mąki gryczanej
jeśli chodzi o płyny, to dałam 1 szkl. wody i 2 łyżki oleju. Jak na mój gust gofry z tego przepisu są trochę mało słodkie, więc następnym razem dodam więcej cukru.
Ja też nie mogę - oprócz glutenu - spożywać jajek i mleka, wypróbowałam ten sam przepis na gofry, co Ty i o dziwo wyszły
Zrobiłam z połowy składników (tak na wypadek porażki), trzymałam ciasto w maszynce (Philips Cucina 3w1) 8 min, wyszły dość elastyczne, ale dopieczone. Drugą partię trzymałam 11 min i wyszły bardziej suche i chrupiące.
Użyłam następującej mieszanki mąk:
- kukurydziana 1/3 szkl.
- ziemniaczana 1/3 szkl.
- ryżowa 1/6 szkl.
- skrobia kukurydziana 1/6 szkl.
- 1 łyżka mąki gryczanej
jeśli chodzi o płyny, to dałam 1 szkl. wody i 2 łyżki oleju. Jak na mój gust gofry z tego przepisu są trochę mało słodkie, więc następnym razem dodam więcej cukru.
Fajny przepis na gofry podałam z pośpiechu w temacie GOFRY JAK FAWORKI. Widzę, że zwolenników gofrów jest dużo, więc napiszę jeszcze raz, bo warto spróbować
- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN
- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 1 łyżka oleju
- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
ja używam Bitej śmietany niskobiałkowej PKU w sprayu firmy LEHA z Bezglutenu
ten przepis jest fajny dodatkowo dla tych co nie mogą jeść jaj i mleczka
- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN
- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 1 łyżka oleju
- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
ja używam Bitej śmietany niskobiałkowej PKU w sprayu firmy LEHA z Bezglutenu
ten przepis jest fajny dodatkowo dla tych co nie mogą jeść jaj i mleczka