Gofry - coś na ząb
Moderator: Moderatorzy
Gofry - coś na ząb
Mam dla was coś naprawde dobrego! Gofry z bita śmietaną i kakao lub dżemem. Oto przepis:
-0,5 kg mąki bezglutenowej do naleśników i makaronu
- 2/3 szklanki cukru
-5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia i cukru waniliowego
-kostka margaryny
-2.5 szklanki wody mineralnej gazowanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek, roztopić i ostudzić margarynę.
Makę, zółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, 2szklanki wody wymieszać mikserem. Ciasto jest dość gęste, więc dodaję troche wiecej wody (0,5 szklanki wody) w trakcie mieszania. Gdy margaryna jest już chłodna dodaję ją stopniowo do ciasta nadal mieszając. Na końcu dodaja ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto kładę na rozgrzaną gofrownicę łyzką do lodów i rozprowadzam drewnianą płaska łopatką. Po upieczeniu juz tylko bita śmietana posypana kakao lub dżem=). Życze smacznego!
-0,5 kg mąki bezglutenowej do naleśników i makaronu
- 2/3 szklanki cukru
-5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia i cukru waniliowego
-kostka margaryny
-2.5 szklanki wody mineralnej gazowanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek, roztopić i ostudzić margarynę.
Makę, zółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, 2szklanki wody wymieszać mikserem. Ciasto jest dość gęste, więc dodaję troche wiecej wody (0,5 szklanki wody) w trakcie mieszania. Gdy margaryna jest już chłodna dodaję ją stopniowo do ciasta nadal mieszając. Na końcu dodaja ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto kładę na rozgrzaną gofrownicę łyzką do lodów i rozprowadzam drewnianą płaska łopatką. Po upieczeniu juz tylko bita śmietana posypana kakao lub dżem=). Życze smacznego!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kati, łącznie zmieniany 2 razy.
Gofry z mąki gryczanej
szklanka mąki gryczanej , 2 żółtka ,3 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 1/3 szk. mleka sojowego, 1/2 łyżeczi bezglutenowego proszku do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a nastepnie wlać wodę i oliwę . Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Łyżką nakładać ciasto do dobrze nagrzanej gofrownicy i piec na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym, gruszkami , jagodami itp... przepis z poradnika " Rodzice" VI.2005r. gdzie w dziale na zdrowie pomyśleli o małych glutenkach.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Jak robicie bitą śmietanę? Kupujecie gotową? Jeśli tak, to która z dostępnych na rynku jest pewna? Na forum znalazłam informację,że ta od Oetkera. Ale czy ona chociaż smaczna? I jeszcze jedno: czy można zamrozić gotowe gofry?
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Bita śmietana - 30% śmietankę (ja kupuję taką w kartoniku, z krówką, sama śmietanka, bez dodatków), zimną z lodówki ubić mikserem z dodatkiem 2-3 łyżek cukru-pudru (do smaku). I już. Nie trzeba dodawać nic innego, trzymana w lodówce szybko nie opadnie, chociaż lepiej zjeść od razu . Gofry można mrozić, a odgrzewać w gofrownicy. Smacznego
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Dzięki Kabran, jesteś niezastąpiona Właśnie kupiłam Oli gofrownicę - całe 30zł w realu (mam nadzieję,że nie zepsuje się po jednym użyciu ,chociaż toster tej samej firmy działa bez zarzutu - cenowo też niedrogi był). Mogę polecić innym
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Przyślij do mnie ja to zrobiękabran pisze:Gofry wyjdą na pewno, o to jestem spokojna (no, mnie wychodzą ). Ale jak zamieścić zdjęcie??? (nie w profilu) :roll:
MariuszO: Albo umieść w galerii, która się właśnie uruchamia
Ostatnio zmieniony wt 09 maja, 2006 13:05 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
co do gofrów to kupię sobie gofrownicę i spróbuję zrobić a jak nie wyjdzie to was poproszę o pomoc w zlokalizowaniu błędu...a jeśli chodzi o śmietankę to wystarczy zwykła ubita kremówka i nie ma mowy, żeby się nie ubiła......acha a jeśli chodzi o wklejanie zdjęć to mam fest problem dzisiaj cały dzionek próbuję i nic szlag mnie trafia chyba jestem atechnicznym celiaczkiem...
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
No, gofry wyszły całkiem smaczne i chrupiące. Cóż z tego, skoro Ola ugryzła może ze 3 razy i koniec jedzenia... Resztę zamrożę. Jak zrobimy zdjęcie to może uda mi się umieścić w galerii Acha, jeśli chodzi o samą gofrownicę, to trochę mnie zdenerwowała, bo strasznie długo piecze - chyba ma słabą moc. Ale ogólnie OK.
[ Dodano: Sro 17 Maj, 2006 14:58 ]
Ten pomysł z mrożeniem gofrów był bardzo dobry Jak Ola chce jakieś ciastko, to rozmrażam jednego gofra w gorącej gofrownicy i posypuję cukrem pudrem (z niczym innym nie zje-mogłam sobie darować ubijanie śmietany ). Dzięki za rady
[ Dodano: Sro 17 Maj, 2006 14:58 ]
Ten pomysł z mrożeniem gofrów był bardzo dobry Jak Ola chce jakieś ciastko, to rozmrażam jednego gofra w gorącej gofrownicy i posypuję cukrem pudrem (z niczym innym nie zje-mogłam sobie darować ubijanie śmietany ). Dzięki za rady
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!