Gofry - coś na ząb

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

też mi to chodzi po głowie, vixi :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

zażyczę sobie może na urodzinki które niedługo mnie dopadają :D
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Taka gofrownica nie jest jakoś kosmicznie droga, pod warunkiem, że się nie upierasz przy znanych firmach. Ja mam taką zwyczajną za kilkadziesiąt zł i służy mi dzielnie już kilka lat :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Z związku z tym,że nie mam gofrownicy, użyłam do smażenia patelni. Przykryłam pokrywką i wyszedł bardzo dobry gofry. Moja córka zjadła ze smakiem.
Bardzo dobry przepis na te gofry gryczane. :=D>:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

popatrz chyba sama bym na to nie wpadła że można zrobić gofra na patelni. a robiłaś z jakim tłuszczem czy może bez na teflonie?
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
qlerka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 08 sie, 2006 13:06
Lokalizacja: Będzin

Poszukuję przepisu na gofry bez jajek

Post autor: qlerka »

Mój synek poza glutenem nie może jeść jajek. Niestety wszystkie przepisy na gofry zawierają jajko w przepisie. Próbowałam kilka przepisów z forum Alergie na Gazecie, ale nic mi nie wyszło. Może tutaj mnie poratujecie jakimś sprawdzonym przepisem?

Pozdrawiam!
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

A taki proszek jajkozastępczy, np. tten który sprzedają w naszym sklepie internetowym, nie pomaga? Ja słyszałam, że 1 jajko zastępuje 1 łyżka mąki sojowej + 1 łyżka wody, ale nie próbowałam tego, bo nie mogę soi. Z kolei 1/2 szklanki rozgniecionego b. dojrzałego banana nie sprawdziła mi się zbyt dobrze przy naleśnikach.
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

pyszne są te gofry ,a z musem jabłkowym to mniam
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

sama próbowałam - co prawda w końcu nie dorobiłam się gofrownicy ale patelnia też jest oki... pychotka...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

gofry bezglutenowe, bez jajek

Post autor: thh-polka »

Skladniki 1\4 litra gestej kwasnej smietany
1\4 litra wody
1\2 lyzeczki soli
ok. 350 ml dowolnej maki, najlepiej kilka roznych
( maka nie musi miec zagestnika)

Wymieszac skladniki, zeby nie bylo grudek. Pozostawic na 15 min. Piec gofry. Nie trzeba smarowac gofrownicy tluszczem.

Gofry zawsze sie udaja.
Obiecuje podac wiecej przepisow.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Gofry bezglutenowe z roznych rodz. maki bez zagestnikow

Post autor: thh-polka »

3 jajka
3 lyzki cukru
200 ml mleka
400 ml maki (ziemniaczanej, skrobii kukurydzianej, maki kukurydzianej, maki ryzowej, maki gryczanej)
4 lyzki oleju
1 lyzeczka cukru wan.
1/2 lyzeczki proszku do piecz.

Gofry udaja sie z kazdej maki, najlepiej wymieszac kilka gatunkow, nie krusza sie. W wersji bez cukru moga zastepowac chleb. Gofry mozna robic wg kazdego przepisu, tylko nalezy wymienic make na bezglutenowa.
Po ostudzeniu zamrazam gofry,przekladajac papierem sniadaniowym. Zamrozonego odgrzewam w tosterze.

Wykonanie: wszystko wymieszac na gladka mase. Piec w natluszczonej gofrownicy.


Ja gofry robie zawsze z maki bez zagestnikow ( wychodzi taniej ).
Uzywam roznych rodzajow: maki ziemniaczanej,kukurydzianej, gryczanej, ryzowej,skrobii kukurydzianej.
Zawsze sie udaja. W wersji bez cukru zastepuja chleb. Zamrozone odgrzewam w tosterze.
Nie krusza sie,wiec sa dobre dla malych dzieci.
Wazne, gofrownica musi miec dosc duza moc. Inaczej beda piekly sie b. dlugo.

[ Dodano: Pon 05 Lut, 2007 21:44 ]
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju


Skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic ciasto na 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. Nadmiar mozna zamrozic, zamrozone odgrzewac w tosterze.

[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 14:29 ]
Gofry nr 1

3 jajka
3 lyzki cukru
500 ml kwasnej smietany (tlustej) lub slodkiej smietanki (tez tlustej)
250 g maki
lyzeczka cukru wan.
po pol plaskiej lyzeczki proszku i sody
3 lyzki stopionego masla

Gofry nr 2

250 g maki
5 lyzek cukru
2 jajka
350 ml mleka
250 ml kwasnej smietany
1 lyzeczka sody

Gofry nr 3

4-5 lyzek (70 g ) stopionego masla
3 jajka
100 ml cukru
pol lyzeczki cukru wan.
600-700 ml maki
300 ml kwasnej smietany lub kefiru
400 ml mleka
50 ml wody


Wykonanie
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic na ok. 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. We wszystkich przepisach cukier mozna pominac.
Przykryte ciasto moze stac w lodowce ze trzy dni. Mozna piec tylko tyle ile sie zje.

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony ndz 04 lut, 2007 10:11 przez thh-polka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

dziewczyny mam nowiutka maszynkę severina także do gofrów i jestem mega rozczarowana co robie źle że mi nie wychodzą :( rozklejaj się ciasto buuu
chciałam zrobić te oboje nie możemy jaj i mleka
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju
i do bani :(
Pomocy
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

To może być wina maszynki, jak nowiutka, to jeszcze nie jest wypalona, tak jakby nie nauczona ;) Po niedługim czasie powinna się "ogarnąć". Może na początek daj więcej oleju na samą maszynkę, to się nie powinno przyklejać ciasto tak bardzo.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Sheep pisze:Może na początek daj więcej oleju na samą maszynkę,
Też pomyślałam, że za mało natłuszczona gofrownica. I może, Patka, za szybko otwierasz? Pozwól ciastu się skleić. Powodzenia w wypiekach:)
I takie małe ot, - dieta ma swoje plusy :D dzięki diecie bezglutenowej wyspecjalizowałam się w gofrach:) (ale gdzie mi tam do th-polki ;)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

dzieki dziewczyny takiego doła złapałam ze mi sie nie udały :( mama tez powiedziała mi o natłuszczeniu a ile min zostawiacie w maszynce mam elektrycznego severina 3 funkcje
ODPOWIEDZ